REKLAMA

Chrupiące gofry

wyświetlono: 657 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ostatnio mam ochotę na gofry i codziennie je robię, chociaż moja gofrownica nie należy do najdroższych to gofry wychodzą z przepisu chrupiące i sprężyste. Gofry podajemy z ulubioną frużeliną, dżemem, bitą śmietaną i owocami.

opublikowany: 15.03.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 5 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na gofry:
    2 szklanki mleka 2.0 %
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru kryształu
    łyżeczka pasty waniliowej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    4 jajka
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Jak zrobić Chrupiące gofry?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodając cukier kryształ a następnie żółtka. Następnie dodać mąkę, mleko, olej oraz pastę waniliową i proszek do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach na gładką konsystencję. Gofrownicę nagrzać i posmarować olejem za pomocą pędzla. Nałożyć 3 łyżki ciasta i docisnąć górną pokrywą. Pieczemy gofry na złoty kolor.

Porady

Gofry podajemy z cukrem pudrem, musem owocowym, dżemem, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE