Sernik kokosowy

5 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny nie za wysoki sernik z pianką kokosową, piekę go od lat i zawsze się udaje, wspaniale smakuje do kawki w gronie najbliższych! Do spodu użyłam masła o wysokiej zawartości tłuszczu dlatego ciasto wyszło kruchutkie.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24*38 cm
    Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    100 g masła 82%
    100 g cukru kryształu
    łyżka smalcu
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 żółtka
    jajko

    Masa serowa:
    kg sera z wiadereczka
    100 g masła 82%
    szklanka cukru
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    5 żółtek
    2 jajka
    budyń waniliowy

    Beza kokosowa:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru kryształu
    szczypta soli
    200 g kokosu
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Pianka

Sernik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki
  • 2. Masło utrzeć na puszysto dodać ser z wiaderka i resztę pozostałych składników, zmiksować krótko
  • 3. Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno blaszki i podpiec ok 15 minut w 160 stopniach, wyłożyć masę serową i piec ok 45-50 minut w 170 stopniach
  • 4. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, dodać kokos, wyłożyć na piekący się sernik i piec jeszcze ok 15 minut wystudzić w uchylonym piekarniku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały Ser z wiaderka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować