Ciasto Serowo-brzoskwiniowa pychotka z cappuccino

4.96 (204 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ideale ciasto na wyjątkowe okazje. Smak i wygląd wynagradza włożony w nie czas :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • kruchy spód: 2 szklanki mąki
    2 żółtka (białka zachować)
    200g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    masa serowa: 700g sera 3-krotnie mielonego
    4 jajka
    100g masła
    1 budyń śmietankowy
    3/4 szklanki cukru

    masa brzoskwiniowa: duża puszka brzoskwiń (820g)
    2 galaretki brzoskwiniowe

    pianka cappuccino: 2/3 szklanki mleka
    opakowanie kawy cappuccino 180g ( u mnie z magnezem)
    600ml śmietany 36 proc
    2-3 łyżki cukru pudru
    op.żelatyny fix-deserowej

    ponadto: 5 kostek mlecznej czekolady
    różyczki z opłatka kakaowego
Wystaw ocenę:

4.96 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Galaretki Pianka

Ciasto serowo-brzoskwiniowa pychotka z cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: wszystkie składniki połączyć, uformować kulę i chłodzić godzinę w lodówce. Następnie schłodzonym ciastem wylepić dno formy (o śr.24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 st.
  • 2. Masa serowa: utrzeć masło na gładką masę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i puszysta dodawać łyżkami ser i budyń. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek (dodać też białka z kruchego ciasta). Masę serową wylać na podpieczony kruchy spód i piec ok.50 minut w 160 st. Wystudzić.
  • brzoskwinie zalej galaretką 3. Masa brzoskwiniowa: brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w niewielką kostkę. Rozłożyć na wystudzonej masie serowej. Galaretki rozpuścić w czterech szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Stężałą galaretką zalać brzoskwinie i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • 4. Pianka cappuccino: mleko zagotować, wsypać kawę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Następnie ubić śmietanę, dodając cukier puder i zimne cappuccino z mlekiem. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu i połączyć z masą kawową. Tak przygotowaną masą zalać galaretkę z brzoskwiniami. Wierzch posypać startą czekoladą i udekorować różyczkami z płatka. Wstawić do lodówki na min.3 godz.( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Serowo-malinowa delicja z cappuccino

To może cię zainteresować