Ciasto Serowo-brzoskwiniowa pychotka z cappuccino

  • wyświetlono: 8496 |
  • dodany do książki kucharskiej: 33 |
  • polecenia: 2

Ideale ciasto na wyjątkowe okazje. Smak i wygląd wynagradza włożony w nie czas :)

IMG_1607 — kopia
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

kruchy spód: 2 szklanki mąki
2 żółtka (białka zachować)
200g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

masa serowa: 700g sera 3-krotnie mielonego
4 jajka
100g masła
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru

masa brzoskwiniowa: duża puszka brzoskwiń (820g)
2 galaretki brzoskwiniowe

pianka cappuccino: 2/3 szklanki mleka
opakowanie kawy cappuccino 180g ( u mnie z magnezem)
600ml śmietany 36 proc
2-3 łyżki cukru pudru
op.żelatyny fix-deserowej

ponadto: 5 kostek mlecznej czekolady
różyczki z opłatka kakaowego

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Serowo-brzoskwiniowa pychotka z cappuccino

  • 1. Kruchy spód: wszystkie składniki połączyć, uformować kulę i chłodzić godzinę w lodówce. Następnie schłodzonym ciastem wylepić dno formy (o śr.24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 st.
  • 2. Masa serowa: utrzeć masło na gładką masę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i puszysta dodawać łyżkami ser i budyń. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek (dodać też białka z kruchego ciasta). Masę serową wylać na podpieczony kruchy spód i piec ok.50 minut w 160 st. Wystudzić.
  • brzoskwinie zalej galaretką3. Masa brzoskwiniowa: brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w niewielką kostkę. Rozłożyć na wystudzonej masie serowej. Galaretki rozpuścić w czterech szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Stężałą galaretką zalać brzoskwinie i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • 4. Pianka cappuccino: mleko zagotować, wsypać kawę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Następnie ubić śmietanę, dodając cukier puder i zimne cappuccino z mlekiem. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu i połączyć z masą kawową. Tak przygotowaną masą zalać galaretkę z brzoskwiniami. Wierzch posypać startą czekoladą i udekorować różyczkami z płatka. Wstawić do lodówki na min.3 godz.( a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkasernikWielkanocbrzoskwinieciasto na niedzielępianka cappuccino

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Bogini Wenus

Dodane przez: czekoladka

Ciasto serowo - brzoskwiniowe Bogini Wenus

Pyszne, słodkie ciasto, idealne...

pychotka

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Pychotka

Pyszne ciasto pychotka z orzechami,...

Ciasto cappuccino z kokosem

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto cappuccino z kokosem

Obłędne połączenie masy kawowej...

ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: lidien

Ciasto brzoskwiniowe z Nutellą

Ciasto brzoskwiniowe z Nutellą...

Ciasto cappuccino z karmelem

Dodane przez: juchab

Ciasto cappuccino z karmelem

Delikatne jak chmurka ciasto, którego...

Ciasto Cappuccino

Dodane przez: Patrycja33

Ciasto Cappuccino z orzechami

Biszkopt, krem oraz pyszna wkładka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE