Sernik kokosowy

  • wyświetlono: 518 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Klasyczne ciasto na bazie białego sera połączonego z wiórkami kokosowymi i chrupiącymi wafelkami kokosowymi to świetna propozycja dla fanów sernika, która idealnie komponuje się z małą czarną w gronie najbliższych.

Ewelina Marcin
  • 16 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Spód kokosowy:
200g kokosowych wafelków
40g zmielonych migdałów
60g wiórek kokosowych
30g masła extra

Masa serowa:
4 jajka
3 żółtka (białka na bezę)
750g twarogu półtłustego (3 razy zmielonego)
250g mascarpone
360g cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka mleka kokosowego (tylko gęsta część)
3 łyżki aromatu migdałowego

Beza kokosowa:
3 białka
120g cukru
120g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik kokosowy

  • 1. Spód kokosowy:
    Wafelki kokosowe pokruszyć, dodać zmielone migdały, 40g wiórków kokosowych i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm i lekko uklepać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Masa serowa:
    Zmielony twaróg i mascarpone zmiksować mikserem, dodać cukry, mąkę ziemniaczaną, kolejno jajka, żółtka i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać mleko kokosowe, aromat migdałowy i cały czas miksować aż składniki się połączą. Gotową masę serową wylać na schłodzony spód kokosowy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze około 50 minut.
  • 3. Beza kokosowa:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo po 1 łyżce dodawać cukier i miksować aż beza będzie gęsta i błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać mąką ziemniaczaną, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • 4. Sernik przed końcem pieczenia wysunąć z piekarnika, wyłożyć kokosową bezę, dokładnie rozprowadzić i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20 minut. Po zakończeniu pieczenia wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
  • 5. Całkowicie wystudzony sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc aby dobrze się schłodził.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastobezawiórki kokosowesernikkokosmleczko kokosoweimprezado kawysmacznybeza kokosowaciekawysernik kokosowyciasto z piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z truskawkami

Dodane przez: Mniam1

Kokosowy sernik gotowany z truskawkami

Coś dla miłośników serników gotowanych,...

Sernik kokosowy

Dodane przez: mariosylwia

Sernik kokosowy

:-) Gorąco polecam (-:

Kokosowy sernik z ajerkoniakiem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kokosowy sernik z ajerkoniakiem

Nie ukrywam, że uwielbiam piec...

Sernik z kokosowymi cukierkami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z kokosowymi cukierkami

Dla wielbicieli serników mam taki...

sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik z bezą kokosową

Kremowy i wilgotny sernik na kruchym...

Sernik

Dodane przez: Mniam1

Kokosowy sernik z jeżynami

Delikatny i kremowy sernik kokosowy...