Sernik kokosowy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczne ciasto na bazie białego sera połączonego z wiórkami kokosowymi i chrupiącymi wafelkami kokosowymi to świetna propozycja dla fanów sernika, która idealnie komponuje się z małą czarną w gronie najbliższych.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód kokosowy:
    200g kokosowych wafelków
    40g zmielonych migdałów
    60g wiórek kokosowych
    30g masła extra

    Masa serowa:
    4 jajka
    3 żółtka (białka na bezę)
    750g twarogu półtłustego (3 razy zmielonego)
    250g mascarpone
    360g cukru
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 puszka mleka kokosowego (tylko gęsta część)
    3 łyżki aromatu migdałowego

    Beza kokosowa:
    3 białka
    120g cukru
    120g wiórek kokosowych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Beza Ciasto

Sernik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód kokosowy:
    Wafelki kokosowe pokruszyć, dodać zmielone migdały, 40g wiórków kokosowych i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm i lekko uklepać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Masa serowa:
    Zmielony twaróg i mascarpone zmiksować mikserem, dodać cukry, mąkę ziemniaczaną, kolejno jajka, żółtka i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać mleko kokosowe, aromat migdałowy i cały czas miksować aż składniki się połączą. Gotową masę serową wylać na schłodzony spód kokosowy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze około 50 minut.
  • 3. Beza kokosowa:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo po 1 łyżce dodawać cukier i miksować aż beza będzie gęsta i błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać mąką ziemniaczaną, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • 4. Sernik przed końcem pieczenia wysunąć z piekarnika, wyłożyć kokosową bezę, dokładnie rozprowadzić i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20 minut. Po zakończeniu pieczenia wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
  • 5. Całkowicie wystudzony sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc aby dobrze się schłodził.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować