REKLAMA

Sernik kokosowy

wyświetlono: 959 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Klasyczne ciasto na bazie białego sera połączonego z wiórkami kokosowymi i chrupiącymi wafelkami kokosowymi to świetna propozycja dla fanów sernika, która idealnie komponuje się z małą czarną w gronie najbliższych.

opublikowany: 19.10.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • Spód kokosowy:
    200g kokosowych wafelków
    40g zmielonych migdałów
    60g wiórek kokosowych
    30g masła extra

    Masa serowa:
    4 jajka
    3 żółtka (białka na bezę)
    750g twarogu półtłustego (3 razy zmielonego)
    250g mascarpone
    360g cukru
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 puszka mleka kokosowego (tylko gęsta część)
    3 łyżki aromatu migdałowego

    Beza kokosowa:
    3 białka
    120g cukru
    120g wiórek kokosowych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Spód kokosowy:
    Wafelki kokosowe pokruszyć, dodać zmielone migdały, 40g wiórków kokosowych i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm i lekko uklepać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Masa serowa:
    Zmielony twaróg i mascarpone zmiksować mikserem, dodać cukry, mąkę ziemniaczaną, kolejno jajka, żółtka i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać mleko kokosowe, aromat migdałowy i cały czas miksować aż składniki się połączą. Gotową masę serową wylać na schłodzony spód kokosowy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze około 50 minut.
  • 3. Beza kokosowa:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo po 1 łyżce dodawać cukier i miksować aż beza będzie gęsta i błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać mąką ziemniaczaną, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • 4. Sernik przed końcem pieczenia wysunąć z piekarnika, wyłożyć kokosową bezę, dokładnie rozprowadzić i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20 minut. Po zakończeniu pieczenia wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
  • 5. Całkowicie wystudzony sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc aby dobrze się schłodził.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: klementynka 28695223_334377100384945_578555202_o

sernik kokosowy

Ten sernik zawsze sie udaje. Zrobiłam go z przepisu Siostry Anastazji.

kategoria: Ciasta do kawy serniki Desery opublikowany: 01.11.2014 | wyświetlono: 15847 Książki kucharskie: 20 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE