REKLAMA

sernik kokosowy

wyświetlono: 16081 | dodany do książki kucharskiej: 20 | polecenia: 0

Ten sernik zawsze sie udaje. Zrobiłam go z przepisu Siostry Anastazji.

opublikowany: 01.11.2014
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *blaszka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    300 g mąki pszennej
    100 g masła
    100 g cukru
    1 łyżka smalcu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 żółtka
    szczypta soli
    na masę serową:
    1 kg sera w kostce
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    4 żółtka
    2 jajka
    przyprawa do sernika
    1 budyń waniliowy
    na bezę kokosową:
    3/4 szklanki cukru
    6 białek
    200 g kokosu
    szczypta soli
Ocena:

(średnia 4.47 z 172 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnice, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Ser zmielić minimum dwukrotnie. Dodać resztę składników i zmiksować krótko na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno blaszki i podpiec w 180*C przez około 15 minut. Następnie wyłożyć masę serową i piec około 45-50 minut w 170*C. Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kokos. Wyłożyć na piekący się sernik i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić w uchylonym piekarnika a następnie w lodówce minimum kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE