Śmietankowy makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem

4.28 (218 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Cudowny i aromatyczny obiad, który przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut. Nie ma nic lepszego niż pyszny i ciepły posiłek po powrocie do domu ze szkoły czy pracy. I naprawdę nie trzeba się przy tym napracować.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dla 2 osób:

    2 szkl makaronu świderki


    Sos:

    1/2 słoiczka pomidorów suszonych

    1-2 ząbki czosnku

    3 spore garści świeżego szpinaku

    250 ml śmietanki 30%

    150 g startego sera żółtego

    sól

    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.28 (218 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Śmietankowy makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Odcedzić.

    W międzyczasie w rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy z zalewy z pomidorków. Dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki i opłukane wcześniej liście szpinaku. Smażyć chwilę aż szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku. Wlać śmietankę i gotować ok 10 minut. Wsypać starty ser (trochę zostawić do posypania) i ugotowany makaron. Podgrzewać jeszcze ok 5 minut aż ser całkiem się rozpuści.

    Makaron podawać posypany startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ser żółty Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować