Pomidorki koktajlowe marynowane

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

właśnie zaczął się mój ulubiony czas w roku-czas przetworów. Staram się zamykać w słoikach wszystko co tylko można. Dziś zapraszam na pyszne słodko-kwaśne, kolorowe pomidorki koktajlowe. Niezastąpiony dodatek do obiadu, świetny składnik lekkich sałatek letnich oraz super dodatek do mięs z grilla

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 3 słoiki o pojemności 500 ml
    0,5 kg pomidorków koktajlowych
    0,8 kg młodej, słodkiej cebuli
    1 l wody
    100 ml octu spirytusowego 10%
    1,5 łyżki soli
    4 łyżek cukru
    3 listki laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    12 ziarenek pieprzu ziarnistego.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidorki koktajlowe marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Wodę z cukrem, octem i solą zagotować. Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę. Cebulę gotować ok. 20 sekund, a następnie ja odcedzić. Zalewę odstawić do ostygnięcia.
    Pomidorki umyć, a następnie układać je w słoikach na przemian z cebulą. Do każdego słoiczka dodać listek laurowy, po dwa ziarenka ziela angielskiego i po cztery ziarenka pieprzu.
    Pomidory zalać zimną zalewą. Garnek wyłożyć ściereczką, a następnie ułożyć w nim słoiki. Nalać wody do 2/3 wysokości słoików.
    Pasteryzować 5 do 10 minut od zagotowania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować