ok 1,5kg pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone)
1 cebula
Zalewa octowa:
1 szklanka octu 10 %
1 litr wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
5 sztuk ziela angielskiego
5szt liści laurowych
1 łyżka gorczycy
Sposób przygotowania przepisu:
Pomidorki marynowane
1.
Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy
2.
Pomidorki (najlepsze swoje) myję, obieram z ogonków i wkładam do wyparzonych słoików. Do każdego słoika wkładamy po grubym plastrze cebuli.
Zalewam letnią zalewą, do każdego słoiczka dodaję, liść laurowy, ziarenko ziela angielskiego. Osuszam rant słoika i zakręcam. Stawiamy na małym gazie i podgrzewamy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem
Komentarze