Ziołowe pomidorki koktajlowe w zalewie

4.29 (262 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodkie, skąpane letnim słońcem pomidorki z aromatycznymi ziołami zamknięte w słoiku :-) Mniam...

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pomidory koktajlowe (mogą być w różnych kolorach)
    2 szt papryczek chilli
    kilka ząbków czosnku
    kilka gałązek świeżej bazylii
    pieprz ziarnisty kolorowy
    łyżka suszonego oregano
    łyżka suszonych ziół prowansalskich
    olej rzepakowy (lub oliwa)

    ZALEWA:
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soli kamiennej
Wystaw ocenę:

4.29 (262 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ziołowe pomidorki koktajlowe w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidorki dokładnie umyć, po nakłuwać każdy w kilku miejscach wykałaczką, włożyć do słoików. Do każdego włożyć po kilka ziaren kolorowego pieprzu, 2 ząbki czosnku przekrojone na połówki, dużą szczyptę oregano i ziół prowansalskich, gałązkę bazylii, połówkę papryczki chilli.
  • 2. Z wody, octu, cukru oraz soli przygotować zalewę. Zagotować. Przestudzić.
  • 3. Do każdego słoika wlać łyżkę oleju lub oliwy i uzupełnić zalewą.
  • 4. Pasteryzować 8-10 minut. Po dwóch tygodniach pomidorki nadają się już do jedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować