Pomidorki koktajlowe marynowane

3.28 (39 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lato zamknięte w słoiku. Pomidorki koktajlowe marynowane z dodatkiem czosnku i bazylii to świetny dodatek do mięs i kanapek na zimowe dni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 1 kg pomidorków koktajlowych (mogą być różne kolory)
    3-4 listki świeżej bazylii (na każdy słoik)
    1 ząbek czosnku (na każdy słoik)
    1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (na każdy słoik) – ja użyłam kolorowego
    1 łyżka oleju (na każdy słoik)
    Zalewa:
    1 litr wody
    1,5 szklanki octu 10%
    2 szklanki cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

3.28 (39 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidorki koktajlowe marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorki koktajlowe marynowane 1. Pomidorki myjemy, pozbawiamy szypułek, okładamy w słoiczkach na przemian z listkami bazylii i czosnkiem. Do każdego słoiczka wsypujemy łyżeczkę pieprzu i wlewamy po łyżce oleju.
  • Pomidorki koktajlowe marynowane 2. Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy. Zimną zalewamy pomidorki. Słoiki dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut (od momentu zagotowania wody).

    Gorące odstawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Pozostawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidorki koktajlowe Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować