Lato zamknięte w słoiku. Pomidorki koktajlowe marynowane z dodatkiem czosnku i bazylii to świetny dodatek do mięs i kanapek na zimowe dni.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok 1 kg pomidorków koktajlowych (mogą być różne kolory)
3-4 listki świeżej bazylii (na każdy słoik)
1 ząbek czosnku (na każdy słoik)
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (na każdy słoik) – ja użyłam kolorowego
1 łyżka oleju (na każdy słoik)
Zalewa:
1 litr wody
1,5 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
1 łyżka soli
Pomidorki koktajlowe marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki myjemy, pozbawiamy szypułek, okładamy w słoiczkach na przemian z listkami bazylii i czosnkiem. Do każdego słoiczka wsypujemy łyżeczkę pieprzu i wlewamy po łyżce oleju.
2.Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy. Zimną zalewamy pomidorki. Słoiki dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut (od momentu zagotowania wody).
Gorące odstawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Pozostawiamy do wystudzenia.
Komentarze