Pleśniak idealny - kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą

3.97 (336 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków, które warto podać na stół w trakcie wizyty gości. Chrupiące, kruche ciasto przełożone dżemem porzeczkowym i lekką, słodką pianką zachwyci i zniknie do ostatniego okruszka. Ciasto pleśniak jest łatwe do zrobienia, z tym przepisem uda się każdemu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( blacha 24×26 )

    * zimne masło min. 82% – 200 g
    * mąka pszena – 2,5 szkl
    * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
    * sól – 2 szczypta
    * cukier – 4 yżki
    * jajko – 4 szt
    * cukier puder – 1 szkl
    * mąka ziemniaczana – 2 łyżki
    * kakao – 2 łyżki
    * dżem z czarnej porzeczki – 0,5 l
Wystaw ocenę:

3.97 (336 ocen)

Pleśniak idealny - kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, 3 łyżki cukru oraz sól – mieszamy.

    Zimne masło drobno siekamy do miski z mąką, szybko mieszamy.

    Białka oddzielamy od żółtek, żółtka dodajemy do miski z ciastem, zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, do jednej dodajmy kakao, chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce jedno jasne ciasto, wykładamy dżem z czarnej porzeczki, przykrywamy startym ciastem kakaowym.

    Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i mąkę ziemniaczaną, wykładamy na stare kakaowe ciasto i przykrywamy ostatnim jasnym ciastem.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40-45 minut.

    Smacznego! Ciasto pleśniak jest gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Porzeczki

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować