Pieczone krokiety z fasolą

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepyszne krokiety, doskonałe jako dodatek do świątecznego barszczu z buraków.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Farsz: fasola: 1 puszka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - bułka tarta: 1.5 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka
    - masła: 1 łyżka
    - majeranek: 1 szczypta
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz czarny grubo mielony: 2 szczypty
    - CIASTO: mąka pszenna: 200 gramów
    - gęsta śmietana: 50 mililitrów
    - świeże drożdże: 10 gramów
    - masło miękkie (temp. pokojowa): 65 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieczone krokiety z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy na sitku. Siekamy cebulę i podmażamy ją na maśle, na koniec dodajemy zioła, przyprawy, fasolę. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie łączymy z bułką tartą i żółtkiem dokładnie mieszając.
  • 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, dodajemy posiekane masło, jajko, szczyptę soli oraz przesianą mąkę. Zagniatamy szybko ciasto.
    Następnie wałkujemy na długi prostokąt. Nakładamy farsz, zwijamy w rulon i tniemy na romby o szerokości mniej więcej 6 - 8 cm. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.
    Pieczemy w 160 st. około 20 minut.
    Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować