kasiunia

kasiunia

O mnie:

Gotowaniem i pieczeniem zajmuję się od ślubu. Do tego czasu nie robiłam nawet zupy i nie bardzo wiedziałam jak ją zrobić (mam była, jest, Zosia samosia). Z czasem coraz bardziej się wkręciłam i nadal wkręcam. Mam sporą kolekcję książek kulinarnych (mąż naliczył ponad 100), a mi ciągle mało :) Ostatnio baaardzo mnie wciągnęła makrobiotyka. smakujmy.pl to mój blog, na którego serdecznie zapraszam! :)

Liczba punktów za aktywność
225
Liczba obserwujących
3

Wyślij wiadomość
Makowiec
Użytkownik kasiunia w dniu 07.12.2017 18:12 opublikował przepis :

Makowiec w cieście francuskim (3-składnikowy)

Ten makowiec to chyba najprostsze i najszybsze wyjście jeśli chodzi o ten rodzaj ciasta. Dwa gotowce – masa makowa w puszce i płat ciasta francuskiego i praktycznie ciasto gotowe. Nie jest to najlepsze wyjście, bo ciasta francuskie gotowe, dobrym składem nie grzeszą… Ale jak się chce zjeść makowca, a ma się tzw. dwie lewe ręce to ten się sprawdzi.

Miniptysie
Użytkownik kasiunia w dniu 20.11.2017 19:46 opublikował przepis :

Miniptysie faszefowane serekiem i łososiem

Ptysie te przygotowałam na imprezę urodzinową brata. Nie wypadało iść z pustymi rękami, a i zawsze to jakiś nowy smak i doświadczenie:) Ptyśki były bardzo dobre i bardzo polecam je na przekąskę. Są dwa warianty ich: pierwszy jak na zdjęciu – ptysie przekrawam na pół, faszeruję serkiem i na to kawałeczek łososia (to było tak na próbę), resztę zrobiłam drugim sposobem: zmiksowałam serek z łososiem, troszkę doprawiłam solą i pieprzem oraz koperkiem, dałam farsz do szprycy (cieniutka i dłuższa końcówka) i od spodu wbijałam się w ptysia i za pomocą szprycy nadziewałam go od środka. Ten drugi wariant jest szybszy i smaczniejszy – składniki jednak są zmiksowane i czuć równo serek i łososia, a i po jakimś czasie ptysie nasiąkną tym farszem i są mięciutkie pełne nadzienia… Polecam!

Jarski bigos wigilijny
Użytkownik kasiunia w dniu 30.10.2017 19:48 opublikował przepis :

Jarski bigos wigilijny

Bigos wigilijny to jedno z podstawowych dań na świątecznym stole. Świąteczny bigos można przygotować już kilka dni przed Wigilią – po kilku dniach danie będzie jeszcze smaczniejsze. Przechowywać go należy w lodówce i odgrzewać partiami. Podawać jako jedno z potraw wigilijnych lub jako dodatek do świątecznych potraw czy w formie samodzielnego dania, z dodatkiem pieczywa.

Makaron kobiety pracującej
Użytkownik kasiunia w dniu 29.10.2017 19:23 opublikował przepis :

Makaron kobiety pracującej

Chodził ten przepis za mną i wychodził. Dorwałam w końcu anchois i wykorzystałam je na ten cel! Pyszne danie z makaronem, trochę śródziemnomorskie, bo z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami anchois… czego chcieć więcej?

Makaron z serem i skwarkami
Użytkownik kasiunia w dniu 23.10.2017 20:52 opublikował przepis :

Makarton z serem ze skwarkami

Niby proste i typowe danie, jednak dla mnie to nowość. W moim rodzinnym domu jadło się taki makaron z serem ale na słodko, z roztopionym masełkiem i cukrem. A mój mąż jadał właśnie taki makaron z serem. Musiałam wypróbować tego nowego smaku…

Strucla serowa
Użytkownik kasiunia w dniu 23.10.2017 19:20 opublikował przepis :

Saska strucla serowa

Tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe kuchni niemieckiej pieczone tylko raz w roku w okresie Adwentu. Podobnie jak drezdeński stollen jej kształt symbolizuje Dzieciątko zawinięte w chusty. Ciasto jest pyszne.

Makowiec w cieście cytrynowym
Użytkownik kasiunia w dniu 16.10.2017 19:39 opublikował przepis :

Makowiec w cieście cytrynowym

Uwielbiam makowce. Szczególnie tę wilgotną masę makową pełną bakalii. I za każdym razem robię inny :) Ten to takie moje wspomnienie z dzieciństwa… Ciasto cytrynowe, w środku pyszna masa makowa i na wierzchu lukier cytrynowy… Pyszności! Co mnie zniechęcało czasem do makowca to to, że trzeba mak mielić w maszynce tej do mięsa. W tym roku znalazłam inny sposób – suchy mak po prostu zmieliłam w młynku do kawy! I gotowe! Maszynka już nie była potrzebna!

Kapuśniaczki drożdżowe
Użytkownik kasiunia w dniu 21.09.2017 19:43 opublikował przepis :

Kapuśniaczki drożdżowe

Kapuśniaczki z grzybami, z dodatkiem pieczarek. Całość świetnie ze sobą współgra i smakuje doskonale zwłaszcza z barszczem czerwonym.

Roladka
Użytkownik kasiunia w dniu 02.09.2017 22:13 opublikował przepis :

Roladki szpinakowe z łososiem

Przepis na tą przekąskę jest dość popularny, więc wypadało w końcu ją zrobić. Rolada jest bardzo prosta do zrobienia, ciasto szpinakowe bardzo prosto się piecze i zawijanie też nie sprawia trudności. Największa trudność to chyba ładne pokrojenie jej w plastry, więc trzeba odpowiednio długo ją chłodzić w lodówce po zrobieniu.

Schabowy z boczkiem
Użytkownik kasiunia w dniu 27.08.2017 21:33 opublikował przepis :

Schabowy z boczkiem

Czy nadal tradycyjny niedzielny obiad to schabowy? U mnie nie… Ale dla lubiących zjeść schabowego polecam pyszną, bogatszą wersję z żółtym serem i boczkiem. Wszystko zapieczone na chrrrrrupiąco…