Składniki:
2 duże główki brokułów
800 ml bulionu warzywnego
100 g sera gorgonzola
2 dojrzałe gruszki
2 łyżki masła
opcjonalnie kilka orzechów włoskich
sól, pieprz
Zupa brokułowa z serem gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły czyścimy i dzielimy na różyczki, w średniej wielkości garnku gotujemy bulion warzywny i dodajemy brokuły. Gotujemy około 3-4 min, aż warzywa będą miękkawe, ale zachowają swój intensywnie zielony kolor. Całość miksujemy, dodając ser. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gruszki obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy gruszki z każdej strony po 2 min. Zupę podajemy z gruszką, pokruszonym serem i orzechami. Smacznego!
Komentarze