Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą

4.93 (199 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kuchnia kujawska słynie ze śledzia. A ten przepis idealnie wpisuje się w klimat tego regionu. Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą to dla wielu osób jeden ze smaków dzieciństwa. Śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem doskonale smakują z kromką świeżego chleba. Równie smaczne są śledzie z jabłkiem i majonezem, które często podawane są na piątkowy obiad. Taka sałatka śledziowa z jabłkiem i śmietaną może być także doskonałą propozycją na przystawkę podczas spotkania w rodzinnym gronie. Oto prosty przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Śledź w śmietanie z jabłkiem – przepis:
    - śledzie (płaty marynowane lub solone): 5 sztuk
    - jabłko (duże winne): 1 sztuka
    - cebula (biała): 1 sztuka
    - śmietana (kwaśna, wiejska): 400 gramów
    - cukier (kryształ): 3 łyżeczki

    - mleko (do wymoczenia śledzi): 300 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - pietruszka (posiekana natka): 1 łyżka
    - ziemniaki (gotowane w mundurkach): 6 sztuk
Wystaw ocenę:

4.93 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledź w śmietanie 1. Śledzie w śmietanie z cebulą – przepis:
    Na początek śledzie należy opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku (kilka godzin lub przez noc). Kwaśne wystarczy opłukać wodą i osuszyć. Następnie śmietanę trzeba wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz. Potem nadchodzi czas, aby cebulę pokroić w piórka. Jabłko można obrać, ale nie trzeba. Należy je pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na plastry.
  • śledź w śmietanie 2. Wszystkie składniki potrzebne na śledzie z jabłkiem i cebulą trzeba wymieszać ze śmietaną. Następnie trzeba odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą można podawać z ziemniakami w mundurkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Śledzie z cebulą i jabłkiem w śmietanie można przygotować wcześniej i zapakować do słoika. Wtedy mamy gotową przystawkę albo szybki lunch do pracy. Przepis na śledzie z jabłkiem jest niezwykle prosty i tani w przygotowaniu. Dodatkowo w ten sposób dostarczamy niezbędnych kwasów Omega do organizmu. Jeżeli chcemy odchudzić przystawkę z nadmiaru kalorii, to można zamienić śmietanę, lub majonez na gęsty jogurt grecki. Robiąc śledzie solone w śmietanie z jabłkiem, należy je najpierw wymoczyć. Często śledzie moczy się w mleku, które nadaje rybie delikatności. Ponadto śledzie z cebulą i jabłkiem będą apetycznie wyglądać w ozdobnej salaterce. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować