Pieczone krokiety z pieczarkami

4.46 (154 ocen)

Oto lżejsza wersja popularnych, smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym.

Składniki:

  • Naleśniki:
    3 szklanki mąki
    2 szklanki wody gazowanej
    2 szklanki mleka
    5 jajek L
    1/4 szklanki oleju
    szczypta soli
    5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko)

    Farsz:
    2 kg pieczarek
    3 duże cebule
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    sól do smaku
    olej

    Dodatkowo:
    2-3 jajka
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.46 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone krokiety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.
  • 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche.
  • 3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem.
  • 4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować