Krokiety z opieńkami

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Długo na to czekaliśmy i już są pyszne, wszechstronne opieńki. Nam najbardziej smakują jako farsz do krokietów, może i Wy się skusicie?

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    500 gram świeżych opieniek
    1 duża cebula,
    1/3 kostki masła,
    Sól, pieprz,

    Naleśniki:
    2 szklanki mąki,
    1,5 szklanki mleka,
    1/5 szklanki wody mineralnej gazowanej,
    2 jajka,
    Sól,

    Pozostałe:
    2 jajka,
    Bułka tarta do panierowania,
    Olej,
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Naleśniki

Krokiety z opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy lekko z odrobiną soli, dodajemy stopniowo mąkę i wlewamy mleko i wodę mineralną – miksujemy aż ciasto będzie miało gładką konsystencję, odstawiamy na 15 minut.
    W międzyczasie na patelni na 2 łyżkach masła podsmażamy na złoto cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebulka będzie ładnie zarumieniona przekładamy ją na talerzyk, a na patelni rozpuszczamy resztę masła.
    Kiedy masło się rozpuści dodajemy opłukane i posiekane drobno grzyby – smażymy około 15 minut. Po tym czasie do grzybów dolewamy około 1 szklanki wody i dusimy grzyby do miękkości około 30 minut. Do uduszonych grzybów dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
    Z przygotowanego wcześniej ciasta smażymy naleśniki. Z usmażonych naleśników przygotowujemy krokiety. Na środku każdego naleśnika nakładamy łyżkę farszu po czym zwijamy je w rulon albo składamy w kopertę.
    Tak przygotowane krokiety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor na oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Opieńki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować