Mazurek morelowo-migdałowy z czekoladą (bez cukru i bez glutenu)

4.75 (28 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny mazurek na biszkopcie z mąki kokosowej z żelką z suszonych moreli i mielonych migdałów i kremowym ganaszem z gorzkiej czekolady. Bez cukru i bez glutenu. Dekoracja z blanszowanych migdałów, świeżych bratków i gałązek mięty dopełnia całości.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki ksylitolu
    40 g mąki kokosowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    żelka morelowo-migdałowa:
    200 g suszonych moreli
    1 łyżka ksylitolu
    3 czubate łyżki mielonych migdałów
    1 łyżeczka agaru

    ganasz:
    90 g gorzkiej czekolady 64%
    140 g śmietanki 30%

    dekoracja:
    migdały blanszowane
    świeże bratki
    gałązki mięty
Wystaw ocenę:

4.75 (28 ocen)

Zobacz również:

Mazurek

Mazurek morelowo-migdałowy z czekoladą (bez cukru i bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno formy o wymiarach 34cm x 13cm z odpinanym rantem wykładamy papierem do pieczenia.
    Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy po łyżce ksylitol, następnie kolejno żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni. Pieczemy 20 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier ze spodu.
  • 2. Przygotowujemy żelkę: morele wcześniej zalewamy 1 szklanką (250 ml) ciepłej wody. Napęczniałe morele wraz z wodą przekładamy do rondelka i dodajemy ksylitol, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę, wsypujemy mielone migdały i agar i dokładnie mieszamy.
    Formę ponownie wykładamy papierem do pieczenia, tym razem i dno i boki. Wkładamy ciasto. Na ciasto wykładamy masę morelowo-migdałową i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
  • 3. Przygotowujemy ganasz: śmietankę podgrzewamy w rondelku, wkładamy połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (jeśli trzeba, jeszcze nieco podgrzewamy całość). Lekko studzimy i wykładamy na warstwę morelową. Schładzamy. Przed podaniem zdejmujemy obręcz i odklejamy papier. Dekorujemy całymi migdałami, bratkami i gałązkami mięty lub dowolnie, według uznania.

Porady

Dekoracja ze świeżych kwiatów jest, niestety, nietrwała, ale "na wejściu" bardzo efektowna. Później, o ile ciasto zostanie, można ją usunąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (168 ocen)

bezy bez cukru

To może cię zainteresować