DSC_1990

weronia1991

O mnie:

Autorka kulinarnego i motywacyjnego bloga. Trener personalny i dietetyk. Zapraszam https://health-fit-life.pl.

Obserwujących: 4

 
Wiadomość
Użytkownik weronia1991 w dniu 03.02.2020 11:05 opublikował przepis:

Podwójnie kokoswy torcik bez glutenu

Kakaowy biszkopt na mące kukurydzianej przełożony dwoma rodzajami masy - podwójnie kokosowy.
Użytkownik weronia1991 w dniu 03.02.2020 10:55 opublikował przepis:

Sernik z malinami

Delikatna serowa masa z dodatkiem lekko kwaśnych malin czyli sernik z malinami na spodzie z pełnoziarnistych herbatników.
Użytkownik weronia1991 w dniu 03.02.2020 10:51 opublikował przepis:

Ciasto z jabłkami, cynamonem i wanilią

Pachnące cynamonem i wypełnione bo brzegi jabłkami czyli pyszne aromatyczne ciasto.
Użytkownik weronia1991 w dniu 03.02.2020 10:46 opublikował przepis:

Tarta z brokułami i serem pleśniowym

Lekka tarta na cieście francuskim z dodatkiem brokułu oraz sera pleśniowego i kurczaka świetnie sprawdzi się na obiad jak i na kolację. Wszystkie składniki zostały delikatnie pokryte sosem jogurtowym z odrobiną pieprzu ziołowego co nadaje potrawie charakterystycznego smaku.
Użytkownik weronia1991 w dniu 03.07.2019 12:43 opublikował przepis:

Tort Snikers

lekki biszkopt bez mąki z dodatkiem migdałów w połączeniu z pysznym kremem na bazie jogurtu greckiego, kremem karmelowym z daktyli a to wszystko posypane orzeszkami oraz polane czekoladą – brzmi smacznie? Tort Snikers to moja dzisiejsza propozycja na weekendowy deser – bez glutenu i białego cukru! Torcik jest bardzo lekki i puszysty. Dzięki wielu różnym dodatkom ma bardzo ciekawy smak przypominający znane batoniki Snikers.
Użytkownik weronia1991 w dniu 03.07.2019 12:38 opublikował przepis:

Wegetariańskie curry

aromatyczna i sycąca propozycja obiadowa z samych warzyw oraz kilku dodatków czyli wegetariańskie curry. To moja kolejna propozycja na szybki obiad w 30 min. Do przygotowania tego dania użyłam ziemniaków oraz marchewki ale z powodzeniem można dodać także inne ulubione warzywa na przykład pietruszkę czy por. Dodatek mleczka kokosowego nadaje orientalny smak a mieszanka curry wyjątkowy aromat. To jednocześnie lekkie ale zarazem sycące danie, które idealnie sprawdzi się w coraz cieplejsze dni. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.
Użytkownik weronia1991 w dniu 29.01.2019 12:56 opublikował przepis:

Czekoladowo-truskawkowe ciasto z kaszy – bez glutenu i laktozy

Pyszne i lekkie ciasto na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem kakao i dżemu truskawkowego.

Użytkownik weronia1991 w dniu 29.01.2019 12:51 opublikował przepis:

Kurczak Tikka Masala

w chłodne zimowe dni najlepiej smakują rozgrzewające dania. Wiele pomysłów na takie potrawy można zasięgnąć z kuchni indyjskiej skąd wywodzi się właśnie moja dzisiejsza propozycja czyli Kurczak Tikka Masala.
Użytkownik weronia1991 w dniu 20.01.2019 11:48 skomentował:

Sernik z chałwą

Użytkownik weronia1991 w dniu 18.01.2019 12:02 opublikował przepis:

Torcik Rafaello

Lekki biszkopt w połączeniu z puszystym kremem z dodatkiem migdałów i wiórek kokosowych czyli moja wersja torcika Rafaello. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej ale równie dobrze można użyć kokosowej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Do przygotowania kremu można użyć serka mascarpone (nieco bardziej kaloryczna wersja) lub ricotty a nawet zwykłego serka twarogowego.
Użytkownik weronia1991 w dniu 18.01.2019 11:58 opublikował przepis:

Sernik z chałwą

Serniki należą do deserów, które są zazwyczaj proste i szybkie do zrobienia. Dodatkowo przygotowane w odpowiedni sposób mogą być dość niskokaloryczne.
Użytkownik weronia1991 w dniu 22.11.2018 09:48 opublikował przepis:

Kokosowo-serowa rolada bezglutenowa

Rolada kokosowa z dodatkiem sera to bardzo pyszne i lekkie połączenie. Biszkopt na bazie mąki kukurydzianej sprawia, że ciasto jest bezglutenowe. Zamiast tradycyjnego białego cukru użyłam miodu ale z powodzeniem można użyć innego słodzidła. Idealnie sprawdzi się na weekendowy deser, którego można zjeść bez wyrzutów sumienia;)
Użytkownik weronia1991 w dniu 31.10.2018 10:49 opublikował przepis:

Czekoladowy tort - bez mąki, glutenu i białego cukru

elikatny w smaku i rozpływający się w ustach czekoladowy tort bez grama mąki? Tak to możliwe:)
Użytkownik weronia1991 w dniu 19.10.2018 11:10 opublikował przepis:

Dyniowe ciasto - bez glutenu i laktozy

Dynia to warzywo, które świetnie się sprawdza nie tylko do dań na słono ale i na słodko. Może być świetnym i prawie niewyczuwalnym dodatkiem do słodkich deserów, ciast i ciasteczek. Dawniej bardzo często przygotowywałam z niej różnego rodzaju muffiny a w tym roku pokusiłam się o przygotowanie ciasta - bez glutenu i bez laktozy.
Użytkownik weronia1991 w dniu 22.08.2018 11:02 opublikował przepis:

Cukiniowa pizza z patelni

co zrobić kiedy zostanie nam kawałek cukinii? Pizzę! Taką na szybko - prosto z patelni a do tego ulubione dodatki i kolacja gotowa. To naprawdę ekspresowe i pyszne danie, które świetnie sprawdzi się także na obiad. Na wierzch możecie dodać co tylko lubicie albo to co Wam zostało w lodówce:)
Użytkownik weronia1991 w dniu 21.08.2018 12:14 opublikował przepis:

Torcik Daim (taki jak w Ikea) w odchudzonej wersji

Szwedzki torcik Daim można zjeść między innymi w Ikei. Kiedy byłam ostatnio i spróbowałam jej po raz kolejny stwierdziłam, że muszę zrobić jej wersję w domu oczywiście w nieco odchudzonej wersji:). Przejrzałam kilkanaście dostępnych przepisów i wybrałam z nich to co najlepsze. Pozamieniałam niektóre składniki na mniej kaloryczne ale jeden z nich czyli - batonik Daim musiał zostać niezmienny. Nie zmienia to jednak faktu, że mój torcik ma ponad 100 kcal mniej niż ten w sklepie!
Użytkownik weronia1991 w dniu 08.08.2018 12:22 opublikował przepis:

Koktajl z arbuza na 3 sposoby

Upały nie odpuszczają. W takie dni najlepiej smakują lekkie i dobrze schłodzone dania. Dobrze sprawdzają się różnego rodzaju koktajle - najlepiej z bogatych w wodę owoców do których należy arbuz. Przy takich upałach nawodnienie to podstawa! A arbuz w ponad 90 % składa się z wody. Sezon na te owoce trwa w pełni - dobrze smakują i są stosunkowo tanie. Można z nich wyczarować naprawdę pyszne i sycące koktajle.
Użytkownik weronia1991 w dniu 27.07.2018 10:18 opublikował przepis:

Naleśniki meksykańskie

Wypełnione po brzegi warzywami można jeść nawet na diecie. Ciasto naleśnikowe przygotowałam na bazie mąki orkiszowej jednak można je zrobić także w wersji bezglutenowej. Farsz ma bardzo wyrazisty i lekko osty smak.
Użytkownik weronia1991 w dniu 23.07.2018 08:51 opublikował przepis:

Ciasto kokosowe (bezglutenowe)

Dzisiaj mam propozycję na pyszne ciasto dla wielbicieli kokosa:) Uwielbiam wszystko co kokosowe dlatego wpadłam na pomysł zrobienia wypełnionego po brzegi kokosem ciasta. Deser jest bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Nie ma w nim także mleka. Jest proste i szybkie do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie.
Użytkownik weronia1991 w dniu 24.05.2018 11:35 opublikował przepis:

Waniliowe naleśniki

Naleśniki budyniowe cieszą się dużą popularnością. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem. Do ciasta warto dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub migdałowego co nada pięknego zapachu naleśnikom. A z czym zjeść? Najlepiej z tym czy lubicie najbardziej!;)
Użytkownik weronia1991 w dniu 17.05.2018 14:34 opublikował przepis:

Chrupiące ciasteczka czekoladowe - bez mąki, cukru i laktozy

Czy możecie sobie wyobrazić zdrowe ciastka bez mąki, mleka, tłuszczu, cukru oraz tłuszczu? Pewnie stwierdzicie, że  takie nie istnieją... a ja mam dzisiaj właśnie przepis na takie zdrowe słodkości! Są wegańskie bez laktozy i glutenu (jeśli wybierzecie płatki owsiane bezglutenowe) oraz dodatku cukru (zawierają tylko ten naturalnie pochodzący z owoców). Oprócz tego robi się je bardzo szybko - ale uwaga równie szybko znikają! Dlatego musicie ich spróbować!
Użytkownik weronia1991 w dniu 16.04.2018 09:35 opublikował przepis:

Tort Kinder Country

Tort podobny do batonika Kinder Country - bez białej mąki i białego cukru!
Użytkownik weronia1991 w dniu 03.04.2018 12:18 opublikował przepis:

Wegańskie kotleciki z kaszy i marchewki

Pewnie nie raz zdarzyło się, że zostało Wam trochę kaszy z obiadu z poprzedniego dnia. W bardzo łatwy sposób można ją wykorzystać na kolejny obiad - na przykład w postaci pysznych kolorowych kotlecików. Wystarczy dodać do niej odrobinę marchewki i ulubionych przypraw by powstały wegańskie kotleciki - masa jest dość kleista więc nie trzeba dodawać jajek. To także dobry sposób na przemycenie kaszy do naszego jadłospisu.
Użytkownik weronia1991 w dniu 17.03.2018 10:06 opublikował przepis:

Migdałowo - waniliowy tofurnik

Zrobienie tego ciasta chodziło już za mną od dawna. Pomyślałam, że zbliżająca się Wielkanoc jest idealnym momentem by go w końcu zrobić. Postawiłam na połączenie migdałów i wanilii a także gorzkiej czekolady. Muszę Wam powiedzieć, że wyszedł na prawdę pyszny dlatego czym prędzej chcę się z Wami podzielić moim przepisem - może kogoś zainspiruję. Poniższe składniki są na małą tortownicę o średnicy 16 cm (nie byłam pewna jaki będzie efekt mojego eksperymentu, dlatego wolałam użyć mniejszej formy:))
Użytkownik weronia1991 w dniu 13.03.2018 10:23 opublikował przepis:

Wegański chlebek bananowy (bez mąki, jajek, mleka)

Chlebek bananowy to popularny wypiek, który sama robiłam już wiele razy. Kiedy ostatni raz zabrałam się za pieczenie nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała . I tak wyszło bardzo smaczne ciasto bez mąki, jajek, mleka oraz dodatku cukru. Dodałam do niego trochę suszonych śliwek, pestek dyni oraz gorzkiej czekolady. Ale tak na prawdę można do niego dodać wiele innych ulubionych dodatków;) Chlebek robi się szybko - wystarczy wszystko zblendować w jednej misce i upiec;) Warto spróbować!
Użytkownik weronia1991 w dniu 05.03.2018 13:06 opublikował przepis:

Czekoladowo-kokosowe Brownie z fasoli

Ciasto Brownie z fasoli to klasyk, który chyba zna większość z Nas. Ja jednak postanowiłam je nieco wzbogacić dodając wiórki kokosowe oraz startą czekoladę na wierzch. Dzięki temu, że składniki dość długo i powoli blendowałam wyszło bardzo lekkie i delikatne. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego ciasta z obawy przed wyczuwalnym smakiem fasoli - to uwierzcie, że jej praktycznie wcale nie czuć!
Użytkownik weronia1991 w dniu 05.03.2018 13:02 skomentował:

Ciastka Jeżyki w zdrowszej wersji

Użytkownik weronia1991 w dniu 27.02.2018 10:17 opublikował przepis:

Kurczak w sosie Curry

Połączenie delikatnego mleczka kokosowego oraz mięsa z dość intensywnym smakiem pasty curry to dla mnie połączenie idealne. Plusem jest to, że danie dość szybko się przygotowuje i można w nim łatwo przemycić sporą ilość warzyw.
Użytkownik weronia1991 w dniu 27.02.2018 10:13 opublikował przepis:

Ciastka Jeżyki w zdrowszej wersji

Pyszne ciasteczka Jeżyki - bez białego cukru, bez jajek i laktozy. Są bardzo najeżone bakaliami i trudno się od nich oderwać:) Musicie ich koniecznie spróbować;) Mogą być świetną przekąska na deser jak i drugie śniadanie:)
Użytkownik weronia1991 w dniu 24.02.2018 07:31 opublikował przepis:

Szarlotka pod daktylową pianką

Mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę - o tym, że smakuje wyśmienicie może świadczyć fakt, że w poprzedni weekend robiłam ją dwa razy! Do osłodzenia użyłam syropu daktylowego, który nadał piance  lekko orzechowy kolor. Całość posypałam płatkami migdałowymi co jeszcze bardziej wzbogaciło smak ciasta.
Użytkownik weronia1991 w dniu 17.02.2018 13:16 opublikował przepis:

Domowe FIT batoniki "Twix"

Szybka i smaczna przekąska nie musi być kupiona w sklepie! Równie dobrze możesz zrobić ją w domu. Dzisiaj mam dla Was przepis na domową wersję batoników "Twix" - bez grama cukru w składzie! Dodatkowo są wegańskie. Batoniki to świetna przekąska na deser lub drugie śniadanie.
Użytkownik weronia1991 w dniu 23.01.2018 12:55 opublikował przepis:

Wegańskie Rafaello bez pieczenia

Jeśli jesteś fanami kokosa to ten przepis jest dla Was! Uwielbiam wszystko co kokosowe:) A, że miałam trochę wiórków ukrytych w szafce oraz mleczko kokosowe w lodówce i postanowiłam to połączyć. Dawno nie robiłam ciast bez pieczenia, dlatego uznałam, że fajnie będzie zrobić coś takiego na szybko. Spód ma lekko orzechowy posmak a wierzch pokrywa kokosowa bita śmietana.
Użytkownik weronia1991 w dniu 11.01.2018 11:55 opublikował przepis:

Pełnoziarniste pierogi z soczewicą i pieczarkami

Przeglądając ostatnio szafki w kuchni znalazłam czerwoną soczewicę i postanowiłam z niej zrobić coś dobrego. Dlatego wymyśliłam, że użyję jej jako farszu do pierogów ale aby nie było zbyt mdło dodałam podsmażone pieczarki a całość przyprawiłam wędzoną papryką. W połączeniu z ciastem pierogowym do którego użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej smakują wyśmienicie:)
Użytkownik weronia1991 w dniu 03.01.2018 11:29 opublikował przepis:

Bezcukrowe gofry - bez glutenu

Na dobry początek roku chciałabym Was zaprosić na gofry, które nie zawierają ani grama cukru a dodatkowo są bezglutenowe. Można je jeść z ulubionymi dodatkami. Przy ich pieczeniu w całym domu roznosi się piękny zapach:) Z podanej porcji wychodzi około 8 gofrów - w zależności od wielkości gofrownicy. Gofry są świetną  propozycją na podwieczorek a nawet drugie śniadanie.
Użytkownik weronia1991 w dniu 03.01.2018 11:17 skomentował:

Tort FIT "Mars" bez glutenu

Użytkownik weronia1991 w dniu 03.01.2018 11:17 skomentował:

Tort FIT "Mars" bez glutenu

Użytkownik weronia1991 w dniu 29.12.2017 10:37 opublikował przepis:

Tort FIT "Mars" bez glutenu

Tort powstał na wzór batona Mars. Jest bardzo delikatny w smaku. A dodatkowo bezglutenowy!
Użytkownik weronia1991 w dniu 04.12.2017 10:43 opublikował przepis:

Torcik "Mleczna Kanapka" - bez glutenu

Tort "Mleczna kanapka" (uważam, że bardzo przypomina sklepowe batoniki) jest bez glutenu, mleka i białego cukru. Krem powstał na bazie serka mascarpone  oraz jogurtu greckiego. Idealny na wyjątkowe okazje;)
Użytkownik weronia1991 w dniu 29.11.2017 08:13 opublikował przepis:

Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej

Kasza gryczana kojarzy nam się raczej z dodatkiem do głównego dania obiadowego. Jednak świetnie  sprawdza się także  w roli głównego składnika ciasta czekoladowego. W połączniu z czekoladą oraz orzechami smakuje na prawdę wyśmienicie. Dzięki kaszy jest bardzo treściwe w smaku a jednocześnie delikatne (kaszę należy zblednować bardzo dokładnie). Spróbujcie koniecznie!
Użytkownik weronia1991 w dniu 28.09.2017 12:16 opublikował przepis:

Domowy budyń kokosowy

Domowy budyń na mleku kokosowym z kokosem w środku:) Pewnie pomyślicie, że za dużo tego kokosa, ale uwierzcie, że jest idealnie! Sami spróbujcie!
Użytkownik weronia1991 w dniu 24.09.2017 08:35 opublikował przepis:

Potrawka z ciecierzycy

Jesień to pora na gorące rozgrzewające potrawy. Dlatego przygotowałam dla Was propozycję na jednogarnkowe danie z ciecierzycy. Z dużą ilością warzyw oraz mięsem ( ten element można pominąć). Choć pewnie strączki rzadko goszczą na naszych stołach warto z nich korzystać. Zwłaszcza gdy nadchodzi sezon jesienno-zimowy, gdyż zawierają dużą ilość białka i innych wartości odżywczych takich  jak: kwas foliowy czy potas. Zapraszam do wypróbowania ciecierzycy w tej postaci:)
Użytkownik weronia1991 w dniu 24.09.2017 08:30 opublikował przepis:

Jesienna szarlotka (w zdrowszej wersji)

Zapraszam na moją jesienną szarlotkę na kruchym spodzie z mąki owsianej. Masa to oczywiście pyszne na jabłuszka. Całość przykryłam jogurtem greckim posypanym gorzką czekoladą.
Użytkownik weronia1991 w dniu 18.09.2017 09:23 opublikował przepis:

Muffiny jabłkowo - marchewkowe

Babeczki powstały na bazie mąki owsianej. Do ciasta dodałam także rodzynki a całość posypałam odrobiną sezamu. Dodatek cynamonu nadaje muffinom jesiennego klimatu.
Użytkownik weronia1991 w dniu 15.09.2017 16:28 opublikował przepis:

Owsiane ciastka z bakaliami

Pyszne ciastka na bazie mąki owsianej z dużą ilością bakalii. Dodatek sezamu sprawia, że mają one charakterystyczny smak, który warto spróbować. Idealnie nadają się na podwieczorek lub drugie śniadanie. Bez problemu można je zapakować i zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. To moim zdaniem świetna alternatywa dla sklepowych ciasteczek. Zdrowe bo domowe oraz dodające energii. Dzięki bakaliom bardzo słodkie, dlatego dodatek cukru nie jest konieczny.
Użytkownik weronia1991 w dniu 12.09.2017 11:40 opublikował przepis:

Kruche ciasto z owocami (na mące kukurydzianej)

Jesień to także czas na pyszne sezonowe owoce: jabłka, śliwki, gruszki czy brzoskwinie - teraz smakują najlepiej, dlatego warto je wykorzystać. Stąd właśnie przyszedł mi do głowy pomysł na kruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne nie tylko na podwieczorek ale i drugie śniadanie.
Użytkownik weronia1991 w dniu 10.09.2017 13:16 opublikował przepis:

Muffiny jogurtowe z borówkami

Do przygotowania muffinów potrzeba tylko 4 składników oraz owoców. Możecie dodać dowolne sezonowe owoce - ja wybrałam borówki. Bezglutenowe, bez pieczenia i o niskiej zawartości węglowodanów (jeśli nie użyjemy cukru lub innego słodzika). Posiadają dużą zawartość białka - idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Użytkownik weronia1991 w dniu 09.09.2017 16:04 opublikował przepis:

Domowe ciastka pieguski (bezglutenowe)

Większość z Nas lubi sobie zjeść coś słodkiego do kawy czy herbaty co jednak często nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Dlatego wychodząc temu na przeciw przygotowałam dla Was przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka pieguski z czekoladą. Są łatwe w przygotowaniu i niskokaloryczne.
Użytkownik weronia1991 w dniu 07.09.2017 11:08 opublikował przepis:

Bez - Sernik na zimno z masłem orzechowym ( z jogurtu greckiego)

Ciasto mimo iż nazwałam sernikiem na zimno z serem nie ma nic wspólnego - jednak kompletnie nie miałam pomysłu jak go nazywać - jogurtownik? Mimo wszystko smakiem przypomina sernik na zimno. Postanowiłam zrobić mały eksperyment i użyć zamiast sera jogurt grecki oraz połączyć go z masłem orzechowym. A to wszystko na daktylowo -  czekoladowym spodzie.

To może cię zainteresować