Seromakowiec z niespodzianką

4.63 (19 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne wielowarstwowe ciasto, wilgotne, kremowe, rozpływające się w ustach. Niespodzianką jest warstwa jabłek, które znakomicie łączą smaki maku i sera. "Kropką nad i" jest delikatna beza na wierzchu ciasta. Lista składników jest dość długa, ale ciasto przygotowuje się szybko i łatwo. Polecam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki tortowej
    100 g masła
    80 g erytrytolu (lub 50 g cukru)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka

    Masa makowa:
    600 g gotowej masy makowej
    50 g orzechów włoskich
    50 g rodzynek
    25 g płatków migdałowych
    25 g skórki pomarańczowej
    1 jajko

    Masa jabłkowa:
    400-450 g jabłek prażonych ze słoika
    100 g żurawiny do mięs
    1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (20 g)

    Masa serowa:
    300 g twarogu sernikowego z wiaderka
    100 g gęstej śmietany
    1/4 szklanki* oleju
    3/4 szklanki* mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    12 szklanki* erytrytolu (lub 1/3 szklanki cukru)
    1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (20 g)
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Beza:
    4 białka
    1/3 szklanki* cukru

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.63 (19 ocen)

Zobacz również:

Serniki Makowiec

Seromakowiec z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i erytrytolem lub cukrem. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gdyby nie chciało się łączyć, dodajemy niewielką ilość śmietany. Formę 24cm x 24cm (najlepiej z odpinanym rantem) wykładamy papierem do pieczenia (jednym arkuszem wykładamy dno i boki - aby papier przykleił się do formy smarujemy ją lekko tłuszczem). Dno formy wylepiamy równomiernie ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiekamy 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy masy na kolejne warstwy.
  • 2. Przygotowujemy masę makową: rodzynki moczymy ok. 30 minut w ciepłej wodzie, odcedzamy i osączamy. Orzechy siekamy. Bakalie dodajemy do masy makowej, mieszamy, dodajemy jajko i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na podpieczone ciasto.
    Jabłka mieszamy z żurawiną i proszkiem budyniowym i rozkładamy równą warstwą na maku.
    Twaróg łączymy ze śmietaną, jajkiem, żółtkami, olejem, erytrytolem lub cukrem, ekstraktem waniliowym, proszkiem budyniowym i mlekiem, miksujemy tylko do połączenia składników. Masę ostrożnie wylewamy na jabłka.
    Całość pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni.
    Białka ubijamy z cukrem, wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut w temperaturze 150 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Twaróg Jabłka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować