Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach

4.47 (179 ocen)

  • 5 godz.

Mazurek smakuje obłędnie. Ciasto jest kruche, delikatne i mocno pachnie migdałami. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie, nawet letnie może pęknąć.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    (dwa ciasta)

    370g masła w temperaturze pokojowej
    370g mąki krupczatki
    160g cukru pudru
    120g migdałów w płatkach
    6 ugotowanych żółtek
    1 surowe żółtko
    skórka z jednej cytryny
    szczypta soli

    Lukier

    1 białko
    180g cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Dodatkowo

    dżem kiwi
    dżem truskawkowy
    dżem brzoskwiniowy
    masa orzechowa z puszki
Wystaw ocenę:

4.47 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Dżemy

Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito.
  • 2. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostokąt. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je po skosie na całości ciasta, na koniec układamy ramkę wokół ciasta. Mazurek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175*C. Ostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru.
  • 5. Pędzelkiem nakładamy lukier na mazurek, ozdabiamy wszystkie wałeczki. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Mazurek dekorujemy dżemami oraz masą orzechową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (206 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mazurek orzechowy na waflach

To może cię zainteresować