Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach

  • wyświetlono: 2793 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mazurek smakuje obłędnie. Ciasto jest kruche, delikatne i mocno pachnie migdałami. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie, nawet letnie może pęknąć.

gotowanieiblogowanie
  • 300min

Składniki

Składniki:
(dwa ciasta)

370g masła w temperaturze pokojowej
370g mąki krupczatki
160g cukru pudru
120g migdałów w płatkach
6 ugotowanych żółtek
1 surowe żółtko
skórka z jednej cytryny
szczypta soli

Lukier

1 białko
180g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo

dżem kiwi
dżem truskawkowy
dżem brzoskwiniowy
masa orzechowa z puszki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach

  • 1. Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito.
  • 2. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostokąt. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je po skosie na całości ciasta, na koniec układamy ramkę wokół ciasta. Mazurek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175*C. Ostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru.
  • 5. Pędzelkiem nakładamy lukier na mazurek, ozdabiamy wszystkie wałeczki. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Mazurek dekorujemy dżemami oraz masą orzechową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylalatoWielkanocświętalukierwiosnadżemDekoracjadla gościPoczęstunekpotrawy świąteczneśniadanie wielkanocneświąteczne przepisymazurekmazurek królewskimazurek kolorowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka gotowana Wielkanoc

Dodane przez: JoannaG

Babka gotowana na Wielkanoc

Wielkanoc jedne z dwóch Świąt które...

Mazurek na waflach

Dodane przez: RedakcjaPP

Mazurek na waflach

Bez tego mazurka niewyobrażamy...

mazurek na andrucie

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Mazurek na andrucie (dla leniwych)

Jest to propozycja dla leniwych...

sernik gotowany, na biszkopcie

Dodane przez: majka190382

SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE

Pyszny gotowany ser, puszyst biszkopt...

Mazurek na waflach

Dodane przez: pasjonatka

Mazurek na waflach

Prosty i dość szybki w wykonaniu...

GOTOWANY SERNIK NA ZIMNO

Dodane przez: EWULKAQ

GOTOWANY SERNIK NA ZIMNO

Rewelacyjne ciasto, do którego...