Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)

4.46 (194 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Delikatne, miękkie i wilgotne, cudownie smakuje z kubkiem kawy. Polecam Wam tę wersję na święta :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki (blacha 20x30 cm):
    0,5 kg suchego maku
    0,7 kg jabłek
    8 jajek
    200 g. miękkiego masła
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropli oleju migdałowego
    6-8 łyżek kaszy manny
    opcjonalnie: 1 szklanka bakalii (rodzynki namoczone we wrzątku i odcedzone, orzechy- posiekane)
    Masa czekoladowa:
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki cukru
    60 g. masła
    1 łyżka kakao
    mleko w proszku - ok. 3/4 do 1 szklanki
    Dodatkowo:
    szczypta soli do ubijania białek
    masło do posmarowania formy
    kasza manna do posypania formy
Wystaw ocenę:

4.46 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki (blacha 20x30 cm):
    0,5 kg suchego maku
    0,7 kg jabłek
    8 jajek
    200 g. miękkiego masła
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropli oleju migdałowego
    6-8 łyżek kaszy manny
    opcjonalnie: 1 szklanka bakalii (rodzynki namoczone we wrzątku i odcedzone, orzechy- posiekane)
    Masa czekoladowa:
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki cukru
    60 g. masła
    1 łyżka kakao
    mleko w proszku - ok. 3/4 do 1 szklanki
    Dodatkowo:
    szczypta soli do ubijania białek
    masło do posmarowania formy
    kasza manna do posypania formy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować