Makowiec japoński

  • wyświetlono: 34924 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Przepis na ten makowiec odziedziczyłam po mamie.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Maria Wojnar, Przeworsk

Składniki

● 9 jajek
● kostka margaryny
● 1/2 kg cukru
● 1/2 kg maku
● 1 kg jabłek
● 9 łyżek kaszy manny
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 2 łyżeczki kakao
● bakalie do ciasta i do dekoracji (np.: orzechy, rodzynki, płatki migdałów, morele)
● gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec japoński

  • 1. Mak zagotowujemy i trzy razy mielimy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 2. Żółtka, cukier i margarynę miksujemy. Dodajemy mak, jabłka, posiekane bakalie (według upodobania) oraz kaszę wymieszaną z proszkiem i kakao. Następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. Przekładamy do blaszki (25x40 cm) i pieczemy 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C. Studzimy.
  • 3. Polewę podgrzewamy, polewamy ciasto. Dekorujemy płatkami migdałów i innymi bakaliami.

PPWS_12-2014

Sprawdź też przepis na makowiec!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemakowiec

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec japoński na kruchym cieście

Dodane przez: Lolcz

Makowiec japoński na kruchym cieście

Świąteczna wersja makowca. Jest...

Japoński makowiec z pijaną śliwką

Dodane przez: Jaga85

Japoński makowiec z pijaną śliwką

Makowiec japoński to jeden z moich...

image-26geolv

Dodane przez: Ewelina Marcin

Japoński makowiec z musem jabłkowym

Idealne ciasto dla fanów makowca...

makowiec japoński

Dodane przez: kowwioleta

makowiec japoński

Pyszna masa makowa z połączeniem...

makowiec japoński

Dodane przez: agus11013

MAKOWIEC JAPOŃSKI

"Nie obfitość wiedzy, ale wewnętrzne...

Makowiec japoński ze śmietaną

Dodane przez: juchab

Makowiec japoński ze śmietaną

Rozkosz podniebienia