REKLAMA

Makowiec japoński

wyświetlono: 69531 | dodany do książki kucharskiej: 20 | polecenia: 0

Przepis na ten makowiec japoński odziedziczyłam po mamie. To obowiązkowe ciasto na świąteczny stół, ale kiedy przyjdzie ochota, to pieczemy go też na inne okazje. Sekretem, jak zrobić idealny makowiec japoński jest dodatek jabłek. Ja dla idealnej konsystencji dosypuję też kaszę manną i większą porcję bakalii.

opublikowany: 06.12.2019 oryginalny autor: Maria Wojnar, Przeworsk
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • ● 9 jajek
    ● kostka masła
    ● 1/2 kg cukru
    ● 1/2 kg maku
    ● 1 kg jabłek
    ● 9 łyżek kaszy manny
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 łyżeczki kakao
    ● bakalie do ciasta i do dekoracji (np.: orzechy, rodzynki, płatki migdałów, morele)
    ● gotowa polewa czekoladowa
Ocena:

(średnia 4.5 z 144 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zagotowujemy i trzy razy mielimy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 2. Żółtka, cukier i margarynę miksujemy. Dodajemy mak, jabłka, posiekane bakalie (według upodobania) oraz kaszę wymieszaną z proszkiem i kakao. Następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. Przekładamy do blaszki (25x40 cm) i pieczemy 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C. Studzimy.
  • 3. Polewę podgrzewamy, polewamy ciasto. Dekorujemy płatkami migdałów i innymi bakaliami. Makowiec japoński zachowa świeżość przez kilka dni!

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Sprawdź też przepis na makowiec!

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: zielony liść zielony liść

Makowiec japoński

Makowiec to ciasto w sam raz na święta, ten upiekłam na kruchym spodzie.

kategoria: Ciasta makowiec Desery polewa opublikowany: 13.12.2016 | wyświetlono: 2152 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Krystyna32 zdjecie11

Makowiec japoński

Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii.

kategoria: Ciasta makowiec opublikowany: 23.12.2018 | wyświetlono: 1443 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE