Makowiec japoński

4.18 (233 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 5 min
  • Dla 6 osób

Przepis na ten makowiec japoński odziedziczyłam po mamie. To obowiązkowe ciasto na świąteczny stół, ale kiedy przyjdzie ochota, to pieczemy go też na inne okazje. Sekretem, jak zrobić idealny makowiec japoński jest dodatek jabłek. Ja dla idealnej konsystencji dosypuję też kaszę manną i większą porcję bakalii.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ● 9 jajek
    ● kostka masła
    ● 1/2 kg cukru
    ● 1/2 kg maku
    ● 1 kg jabłek
    ● 9 łyżek kaszy manny
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 łyżeczki kakao
    ● bakalie do ciasta i do dekoracji (np.: orzechy, rodzynki, płatki migdałów, morele)
    ● gotowa polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.18 (233 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zagotowujemy i trzy razy mielimy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 2. Żółtka, cukier i margarynę miksujemy. Dodajemy mak, jabłka, posiekane bakalie (według upodobania) oraz kaszę wymieszaną z proszkiem i kakao. Następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. Przekładamy do blaszki (25x40 cm) i pieczemy 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C. Studzimy.
  • 3. Polewę podgrzewamy, polewamy ciasto. Dekorujemy płatkami migdałów i innymi bakaliami. Makowiec japoński zachowa świeżość przez kilka dni!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Sprawdź też przepis na makowiec!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować