Pączki luksusowe z obrączką

4.61 (38 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pączki idealne muszą być przygotowane bardzo dokładnie wg. receptury. Najważniejsze to dokładne proporcje, długo wyrabiane ciasto oraz koniecznie termometr podczas smażenia pączków. Takie pączki z obrączką oznaczają, że ciasto było bardzo dobrze wyrobione i wyrośnięte oraz olej miał odpowiednia temperaturę 170st.podczas całego smażenia.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na 15-17 sztuk.
    Ciasto:
    500g maki pszennej
    25g świeżych drożdży (nie używamy suchych)
    7 żółtek
    5 łyżek cukru
    Szczypta soli
    100g rozpuszczonego masła
    200ml mleka
    2 łyżki spirytusu
    1 cukier waniliowy.

    Rozczyn z drożdży:
    25g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżka mąki
    4 łyżki ciepłego mleka .

    Lukier:
    100ml gorącej wody
    Cukier puder, ilość do uzyskano odpowiedniej konsystencji,
    łyżka soku z cytryny.

    Dodatkowo:
    Konfitura różana
    1 litr oleju do smażenia
    2 kostki smalcu.
Wystaw ocenę:

4.61 (38 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Konfitury

Pączki luksusowe z obrączką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Na samym początku podgrzewamy mleko. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru. Całość rozcieramy ,aż powstanie płyn. Następnie dodaj 4 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • masło 2. Masło rozpuszczamy i studzimy.
  • masa jajeczna 3. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy ok 10 minut do białości ,aż podwoją swoją objętość.
  • mąka 4. Odważmy dokładnie pół kg mąki.
  • Pączki 5. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę, pozostałe mleko, spirytus. Najlepiej ciasto drożdżowe wyrabiać robotem kuchennym z końcówką o kształcie haku . Wyrabiamy na wolnych obrotach 10 minut. Jeśli robimy ciasto ręcznie to trzeba poświęcić 15 minut.
  • ciasto 6. Do wyrobionego ciasta dodajemy ostudzone masło i łączymy wszystkie składniki wolno miksując ok 5 minut.
  • ciasto 7. Ciasto do wyrośnięcia najlepiej przełożyć do miski plastikowej, która jest cieplejsza niż metalowa. Wtedy ciasto szybciej wyrasta.
  • ciasto drożdżowe 8. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłym miejscu).
  • ciasto 9. Ciasto po wyrośnięciu musimy odpowietrzyć - energicznie uderzyć jednym ruchem w ciasto.
  • Pączki 10. Ciasto wykładamy na stolnice i jeszcze chwilę ugniatamy, aby było elastyczne i bez powietrza. Następnie każdy pączek powinien nieć taką samą wagę, aby mieć pewność ,że w środku równo się usmażyły . Proponuję z tej porcji ciasta zrobić pączki o wadze 60-65 gramów.
  • Pączki 11. Następnie po odważeniu każdą porcję ciasta kulamy, aby nadać kształt pączka.
  • Pączki 12. Każda sztukę lekko spłaszczamy i przykrywamy wszystkie pączki jeszcze na 20-30 minut.
  • termometr 13. W czasie kiedy pączki wyrastają rozgrzewamy olej ze smalcem. Ważne ,aby nasz tłuszcz nie przekroczył 170stopni i do tej czynności niezbędny jest termometr. cukierniczy.
  • Pączki 14. Pączki smażymy na gorącym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru z każdej strony (około 2-3 minuty z każdej strony). Pączki po zarumienieniu się, odwracam patyczkiem drewnianym, a przed wyjęciem każdy paczek nakłuwam sprawdzając czy pączki nie są w środku surowe.
  • pączek 15. Wykładam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby wchłonęły tłuszcz. Po usmażeniu, jeszcze cieple pączki nadziewam konfiturą. Użyłam do tego worka cukierniczego i szprycy do ciasta z końcówką cienką do nadziewania.
    Od razu po wypełnieniu każdego pączka wkładam do miseczki z płynnym, ciepłym lukrem, aby pączek miał bardzo cienką warstwę lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować