To mój ulubiony makowiec, pieczony od lat w moim domu. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć.
1 godz. 20 min
Składniki:
*foremka 24*24 cm
Składniki:
300 g maku
4-5 łyżek kaszy manny
5 jajek
200 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
600 g jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
polewa:
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
ozdoby cukrowe
Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać 2 szklankami wody, gotować kilka minut po czym odsączyć na drobnym sicie i zmielić (można blenderem). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w odstawić do wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać mak, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut. Wystudzić.
2.Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować.
Komentarze