makowiec z jabłkami

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To mój ulubiony makowiec, pieczony od lat w moim domu. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    300 g maku
    4-5 łyżek kaszy manny
    5 jajek
    200 g masła
    1 i 1/2 szklanki cukru
    600 g jabłek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    rodzynki
    polewa:
    100 g mlecznej czekolady
    2 łyżki mleka
    ozdoby cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać 2 szklankami wody, gotować kilka minut po czym odsączyć na drobnym sicie i zmielić (można blenderem). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w odstawić do wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać mak, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut. Wystudzić.
  • 2. Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować