Makowiec japoński

  • wyświetlono: 49774 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Bez makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania.

IMG_3480

Składniki

puszka masy makowej (800-850g)
6 jajek
5 jabłek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek kaszy manny
100g rodzynek
100g migdałów
100g orzechów włoskich
kilka kropel olejku rumowego

polewa kakaowa
kolorowa posypka

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec japoński

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami. Schłodzić.

Porady

Przepis na lśniącą polewę znajdziesz tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-36

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaCiastomakWigiliabakaliemakowiecświętaboże narodzeniepolewaciasta-wigilijne

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec

Dodane przez: Gospodyni

Makowiec

Makowiec, czy zawsze musi wyglądać...

Makowiec

Dodane przez: jo_asia86

Makowiec

Dla miłośników makowcy - wspaniały

Sernik japoński

Dodane przez: Kuchnia Viki

Sernik japoński

Co to jest sernik japoński? Jest...

Dodane przez: akrobatka22

Makowiec

.

SERNIK JAPOŃSKI

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK JAPOŃSKI

Bardzo pyszny i popularny sernik...

image-0go3yat

Dodane przez: Konto nieaktywne

Makowiec

Pyszne cienkie ciasto i dużo nadzienia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE