Makowiec na kruchym cieście

4.08 (377 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób

Makowiec na kruchym cieście to pyszne i tradycyjne ciasto wprost idealne na rodzinny podwieczorek. Można je podawać bez okazji, ale sprawdzi się także na świątecznym wigilijnym stole. Jest prostsze w wykonaniu niż tradycyjna rolada makowa. Makowiec na kruchym spodzie w wykonaniu przypomina szarlotkę. Jedynie pyszny makowiec na kruchym cieście różni się użytym nadzieniem. Wypróbujcie przepis na makowiec na kruchym cieście.

  • 25 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    4 łyżki kwaśnej śmietany

    Masa makowa:
    mak gotowy z bakaliami w puszce ( 800-850 g )
    2 białka
Wystaw ocenę:

4.08 (377 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Kruche ciasto Desery

Makowiec na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makowiec na kruchym cieście - przepis na ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część ciasta należy wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem. Następnie trzeba wyjąć masę makową z puszki. Ubić pianę z dwóch białek, dodać do masy makowej i wymieszać łyżką. Wyłożyć masę makową na ciasto i wyrównać. Z drugiej części ciasta zrobić ruloniki, lekko je spłaszczyć i poukładać na masę makową. Makowiec na kruchym cieście trzeba piec w temp. 180°C około 30-40 minut. Ciasto makowiec piekłam w formie 39 x 23 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na makowiec w pieluszkach!

Jak zrobić makowiec na kruchym cieście?

Przepis na makowiec na kruchym cieście najczęściej jest wykorzystywany podczas świąt Bożego Narodzenia, choć w niektórych domach znaleźć można go na Wielkanoc. Kruche ciasto należy zrobić z kilku prostych składników: mąki, jajek (czasem należy użyć samych żółtek), masła lub śmietany, cukru i szczypty soli. Takie kruche ciasto można wykorzystać do wielu wypieków. Na przykład sprawdzi się w sernikach i szarlotkach. Taki makowiec na kruchym cieście z kratką będzie prezentował się wyjątkowo elegancko podczas wielu uroczystości.

Jeżeli nam się wyjątkowo spieszy, to możemy wykonać prosty makowiec z gotowej masy makowej. Ważne, aby w jej skład nie wchodził sztuczny miód i aromaty identyczne z naturalnymi. Natomiast powinien się znaleźć dobrej jakości zmielony mak, miód, orzechy włoskie, suszone morele, suszona żurawina, płatki migdałowe lub posiekane całe migdały oraz kandyzowana skórka pomarańczowa. Taką kupioną masę można z powodzeniem wzbogacić odrobiną brandy, rumu lub likieru pomarańczowego.

Masę można zrobić również w tradycyjny sposób ucierając ją w makutrze z ulubionym miodem, jajkami, aromatyzować olejkiem migdałowym i wzbogacić o ulubione bakalie. Ważne, aby mak był dokładnie zmielony lub utarty i delikatnie wymieszany z ubitą pianą z białek. Wtedy nadzienie wykorzystywane na makowiec na kruchym cieście będzie wyjątkowo delikatne.

Ile piec makowiec na kruchym cieście?

Czas pieczenia uzależniony jest od użytej formy. Makowiec na kruchym cieście z kratką przygotowany na prostokątnej blasze powinien być pieczony około 30 minut. W tortownicy czas może zostać wydłużony nawet do godziny. Makowiec na kruchym cieście w wersji mniejszych babeczek potrzebuje jedynie 15-20 minut.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować