Ucierany makowiec z jabłkami

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ten makowiec piekłam pierwszy raz,przepis znalazłam w starym zeszycie.Wyszedł bardzo mięciutki i wilgotny.Od dzisiaj mój ulubiony.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
    15 dag masła lub margaryny
    6 jajek
    6 łyżek kaszy manny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 dag zmielonego suchego maku
    40 dag jabłek

    Polewa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody
    dowolna dekoracja:
    wiórki kokosowe
    cukrowa posypka
    kandyzowane owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Ucierany makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.Stopniowo wbijamy po jednym żółtku i ucieramy.
  • 2. Następnie dodajemy mak,proszek do pieczenia i kaszę mannę.Ucieramy.
  • 3. Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Dodajemy do masy i dokładnie ucieramy.
  • 4. Białka ubijamy na sztywno,delikatnie mieszamy z ciastem.
  • 5. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.
  • 6. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy i wyjmujemy z blaszki.
  • 7. Kakao mieszamy z cukrem i odrobiną gorącej wody tak żeby powstała gęsta papka.Dodajemy masło i chwilę gotujemy na mały ogniu,aż składniki się rozpuszczą cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż składniki się połączą a polewa będzie szklista i gęsta.
  • 8. Polewę smarujemy na cieście i dowolnie dekorujemy.Odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Ja kupiłam gotowy zmielony suchy mak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować