MAKOWIEC Z JABŁKAMI

4.5 (175 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto jest leciutkie, delikatne w smaku i mocno wilgotne, pokryte jest bieluśkim śniegiem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mak: 20 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 1 szklanka
    - margaryna: 25 dekagramów
    - jaja: 4 sztuki
    - kasza manna: 8 łyżek
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - jabłka: 50 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy, przekręcamy przez maszynkę 2 razy.. Margarynę rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, nie przerywając ucierania dodajemy mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka. Na końcu dolewamy margarynę. Pieczemy ok. 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować