Pyszne i proste danie bezmięsne. Idealne dla osób nie jedzących mięsa. Tofu to doskonałe rozwiązanie. Danie jest sycące i kolorowe. Bardzo polecam.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie tofu naturalnego ( 180 g )
1 cebula
2 marchewki
2-3 ząbki czosnku
500 g przecieru pomidorowego ( użyłam takiego w kartoniku )
25 dag makaronu spaghetti
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
zioła prowansalskie według uznania
papryka słodka mielona według uznania
Makaron spaghetti z tofu i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy żeby za mocno nie przypiec. Czosnek i cebula mają się tylko zeszklić.
2.Marchewki myjemy i osuszamy, kroimy w plasterki. Tofu rozdrabniamy widelcem. Wrzucamy na patelnię i chwilę przesmażamy z cebulą i czosnkiem.
3.Następnie wlewamy przecier pomidorowy i dusimy do miękkości wszystkich składników.
4.Sos przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy.
5.Podajemy. Smacznego życzę.
Porady
Można użyć dowolnych ziół i przypraw.
Porcja dla 4 osób.
Komentarze