Jesienna tarta z kremem z serka mascarpone i dynią

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do jesiennej kawy czy herbaty mam dla Was recepturę na pyszną tartę. Taką w jesiennym wydaniu. Z dynią i dekoracją z kruchych ciasteczek w kształcie liści. Tarta jest pyszna. Słodka. Idealnie kruche ciasto, masa kajmakowa, serek mascarpone i dynia w galaretce. Ta dynia jest najlepsza. Robi tu najpyszniejszą smakową robotę. Polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:

    2 szklanki mąki tortowej

    pół szklanki cukru pudru

    20 dag masła lub margaryny

    2 żółtka


    Na dynię:

    2 szklanki dyni hokkaido, pokrojonej w małą kosteczkę

    1 cukier waniliowy

    1 galaretka cytrynowa

    1 płaska łyżka masła 82 %

    cukier do smaku

    gorąca woda


    Na krem:

    25 dag serka mascarpone

    100 ml śmietanki kremówki 30%

    cukier puder do smaku


    Dodatkowo:

    4 kopiaste łyżki masy kajmakowej

    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z dyni Tarta na słodko

Jesienna tarta z kremem z serka mascarpone i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Niewielką część ciasta wałkujemy i wykrywany ciasteczka które posłużą nam do dekoracji, ja użyłam foremek w kształcie listków. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do zrumienienia, upieczone studzimy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia tart, użyłam takiej o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia, upieczone ciasto studzimy.
  • 2. Krem: Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder do smaku przekładamy do misy miksera, następnie miksujemy na puszystość. Trwa to dosłownie kilka chwil.
  • 3. Dynia: Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek, płuczemy, kroimy w małą kostkę i odmierzamy 2 szklanki. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier waniliowy i zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości i odparowania większości płynu, na koniec dodajemy cukier do smaku i masło, gotujemy aż się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia, wysypujemy galaretkę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 4. Składanie: Spód tarty smarujemy masą kajmakową, następnie wykładamy serek mascarpone, kolejno dynię i dekorujemy ciasteczkami. Tak wykonana tarta gotowa jest do podania. Kroimy i smacznego życzę.

Porady

Foremka do pieczenia tart o 21 cm x 30 cm. Tartę kroiłam od razu po przygotowaniu i bardzo ładnie się kroiła, ale można ją schłodzić w lodówce. Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce. Można pokroić na około 12 sporych porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować