Ciasteczka ,, Słoneczka '' z kremem kawowym

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak ktoś lubi kawowe smaki to polecam takie ciasteczka. Bardzo kruche, ale im dłużej postoją to zmiękną. Przełożone kremem kawowym na bazie masła 82 % z dodatkiem powidła śliwkowego, które jest lekko kwaśne i bardzo słodkiej masy kajmakowej. Wszystkie te smaki idealnie się ze sobą łączą. Ciasteczka dodatkowo są obtoczone w wiórkach kokosowych. Polecam na różne okazje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:

    2 szklanki mąki tortowej

    pół szklanki cukru pudru

    20 dag masła lub margaryny

    2 żółtka



    Na krem:

    20 dag miękkiego masła 82 %

    cukier puder do smaku

    2-3 łyżki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej ( zimnej )

    1-2 łyżki alkoholu ( wódka, spirytus )


    Dodatkowo:

    pół słoiczka powidła śliwkowego

    pół puszki masy kajmakowej

    10 dag wiórek kokosowych

    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Ciasteczka ,, słoneczka '' z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wykrawamy okrągłe cieniutkie ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia. Powinno nam wyjść około 60 ciastek. Upieczone studzimy.
  • 2. Krem: Zaczynamy od kawy. Kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dokładnie mieszamy, studzimy. Kawa powinna być dosyć gęsta. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier puder do smaku i ucieramy, ilość cukru zależy jak bardzo słodki chcemy mieć krem. Następnie dodajemy według uznania kawę i alkohol, ilość również zależy jak mocno kawowe chcemy mieć ciasteczka.
  • 3. Przekładanie: Połowę ciasteczek rozkładamy, na każde nakładamy po porcji powidła i po porcji masy kajmakowej. Odłożone ciasteczka smarujemy kremem i składamy z tymi z powidłem i kajmakiem, smarujemy również boki, boki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak wykonane ciasteczka wkładamy do lodówki do stężenia kremu.
  • 4. Podanie: Ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wychodzi około 30 przełożonych ciasteczek. Ich ilość zależy od wielkości użytej foremki, jak i od grubości rozwałkowanego ciasta. Im dłużej poleżą tym bardziej zmiękną. Ilość kawy i alkoholu zależy jak bardzo intensywny chcemy mieć smak kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa rozpuszczalna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować