Makaron soba z marynowanym tofu, marchewką i jarmużem to kolejne danie, którego korzenie sięgają Azji, ale to tylko moja luźna interpretacja tamtejszej kuchni.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- 100 g tofu
- 75 g makaronu soba
- garść jarmużu
- pół marchewki
- pęczek szczypiorku
- ząbek czosnku
- 1 cm imbiru
- sos sojowy
- olej sezamowy
- sezam
- olej do smażenia
Makaron soba z marynowanym tofu, marchewką i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tofu kroimy w kostkę. Do miski wlewamy kilka łyżek sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno imbir i posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy. Dodajemy odciśnięte tofu i obtaczamy je w marynacie. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
2.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy marynowane tofu i smażymy je, odwracając co kilka minut. Wrzucamy pokrojoną w drobne paski marchew oraz opłukany i porwany na kawałki jarmuż. Całość smażymy przez chwilę, po czym dodajemy ugotowany makaron soba. Na koniec dodajemy sezam i doprawiamy pozostałą marynatą z tofu.
Komentarze