Najprostsze muffinki - przepis bazowy

4.81 (214 ocen)

Najprostsze na świecie babeczki kakaowe i waniliowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Są miękkie i delikatne, pyszne.Jest to bazowy przepis na muffinki. Do środka można wrzucać ulubione dodatki, a nawet za jednym razem zrobić każdą babeczkę inną.

Składniki:

  • Składniki mokre:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka

    Składniki suche:
    250 g mąki
    Niepełna szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatki:
    kakao, orzechy, gorzka czekolada, skórka pomarańczowa, rodzynki, cukry waniliowe, rodzynki, płatki migdałowe i inne bakalie wg uznania
Wystaw ocenę:

4.81 (214 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Najprostsze muffinki - przepis bazowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Następnie łączymy i krótko mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części.
  • 2. 1 część (kakaowa) - dodajemy 2-3 łyżeczki kakao oraz np: orzechy, połamaną gorzką czekoladę, skórkę pomarańczową, rodzynki itp.
  • 3. 2 część (waniliowa) - dodajemy 2 cukry waniliowe oraz np. rodzynki, płatki migdałowe, bakalie.
  • 4. Ciasto przekładamy do formy na muffinki do 3/4 jej wysokości. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach.

Porady

Muffinki można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować