Kruche ciasteczka z migdałami

2 (2 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te ciasteczka są pyszne, bardzo kruche i pełne migdałów. Upieczone na maśle, a migdały, które użyłam były pieczone. Upiekłam je na świąteczny stół. Przechowywane w szczelnym słoju postoją bardzo długo, nawet ponad tydzień. Bardzo polecam.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    20 dag masła 82 % ( ewentualnie margaryny )
    1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag migdałów ( użyłam pieczonych ) 

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do oprószenia stolnicy
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały przekładamy do woreczka, następnie za pomocą wałka rozgniatamy je, wystarczy kilka rady je przewałkować. można ewentualnie drobno pokroić.
  • 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy rozdrobnione migdały i ponownie zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny.
  • 3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykrawamy o dowolnych kształtach ciasteczka. Następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasteczka studzimy.
  • 5. Wystudzone ciasteczka są gotowe do podania.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszło mi 4 blaszki ciasteczek. Grubość wałkowanego ciasta dowolna, mogą być grubsze jak i cieniutkie. Można je przechowywać ponad tydzień w szczelnym słoju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować