Makaron z tuńczykiem, pomidorami i marchewką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To danie jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać. Najlepiej smakuje gdy chwilę postoi, wtedy składniki ,,przegryzą się''. Sycące, a zarazem lekkie. Piękne, kolorowe. Uwielbiamy takie jedzenie. Do przygotowania dosłownie w pół godziny. Koniecznie zróbcie i dajcie znać czy smakowało.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
    1 puszka pomidorów pokrojonych
    3 łyżki kukurydzy konserwowej
    1 duża marchewka
    pół czerwonej papryki
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    20 dag makaronu spaghetti
    oliwa z oliwek do smażenia
    bazylia suszona według uznania
    oregano suszone według uznania
    papryka słodka mielona do smaku
    papryka ostra mielona do smaku
    sól do smaku
    świeże listki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na głębokiej dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przygotowane warzywa i chwilę przesmażamy, dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy tuńczyka odsączonego z oleju i kukurydzę, przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.
  • 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.
  • 3. Danie podajemy udekorowane listkami bazylii. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób. Gdy danie chwilę postoi to składniki przegryzą się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować