Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekka jak piórko rolada biszkoptowo-makowa. Przełożona delikatnym śmietankowym kremem z dodatkiem domowego dżemu wiśniowego. Pysznie wygląda i tak jak wygląda smakuje. Prosta w wykonaniu i szybka. Polecam na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Upieczcie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki zimnej wody
    3 łyżki suchego zmielonego maku
    1 mała łyżeczka proszku do pieczenia ( taka niepełna )

    Na krem:
    1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki gorącej wody
    pół słoiczka dżemu wiśniowego (użyłam domowej roboty )

     Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia rolady
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa

Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe na roladę: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i wodę i ponownie ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z makiem dodajemy do ubitych białek, najlepiej dodawać stopniowo i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier i zwijamy roladę. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy dżem wiśniowy i cukier puder do smaku, chwilę ubijamy, ale dosłownie tak do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, ale płynna dodajemy do śmietanki i chwilkę ubijamy.
  • 3. Przekładanie: Krem śmietankowy rozsmarowujemy równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Następnie zwijamy w roladę i wstawiamy do lodówki do stężenia kremu.
  • 4. Podanie: Po tym czasie oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Roladę można pokroić na około 12 porcji, ale to zależy jak grubo pokroimy. Zamiast śmietanki kremówki można użyć śmietanki typu ,,Śnieżka'' i ubić ją w 125 ml zimnego mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować