Leczo węgierskie bezmięsne (wegetariańskie)

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moim bliskim tak ostatnio posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam wersję bezmięsną. Możemy je podać jako dodatek do mięsa lub zjeść samo np. z chlebem. Jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. To fajny pomysł również na ciepłe danie np. na sylwestra, święta itp.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 średnich papryk ( u mnie czerwona i żółta),
    6 średnich pomidorów (mięsistych),
    2 duże cebule lu 4 małe,
    łyżka smalcu do smażenia cebuli (można go zastąpić np. olejem),
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
    sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Leczo węgierskie bezmięsne (wegetariańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku o grubym dnie rozgrzewam smalec, wrzucam pokrojoną cebulę i podsmażam na niedużym ogniu tak aby ładnie się zeszkliła i zmiękła. Do zeszklonej cebuli dodaję łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie mieszam.
    Następnie wrzucam oczyszczona i pokrojoną paprykę. Minimalnie zwiększam ogień i duszę przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję pomidory pozbawione skórki i pokrojone na ćwiartki. Dokraję również na trochę soli i pieprzu oraz ostrej papryki, wszystko duszę jeszcze ok. 15 minut. Ilości użytych przypraw, stopień ostrości oraz czas duszenia warzyw zależy od indywidualnych upodobań. Smacznego!

Porady

Jeśli nasze pomidory są mało mięsiste i leczo wyszło mało pomidorowe możemy dodać łyżkę koncentratu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować