Węgierskie leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na połówki.
2.Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz ziołowy, czosnek i jajko, dobrze wyrabiamy. Z mięsa mielonego, przyprawionego robimy małe pulpeciki (kulki). Na patelni z tłuszczem podsmażamy kostki kiełbasy, po kilku minutach dodajemy pulpeciki i pieczarki , najlepsze są małe. Smażymy kilkanaście minut. Wszystkie podsmażone składniki przekładamy do garnka.
3.Na patelni podsmażymy pokrojone papryki. Podsmażamy je około 20 minut.
4.Papryki podsmażone dodajemy do garnka,dodajemy przyprawy i pokrojone pomidory. Dusimy około pół godziny.
5.Gotowe leczo podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną, lub po prostu z chlebem.
Komentarze