Zakręcone paluszki drożdżowe z szynka parmeńską, mozzarellą i parmezanem

4.86 (7 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Pyszna i prosta do przygotowania domowa przekąska. Takie paluszki sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Możemy je tez zabrać do szkoły czy pracy. Zawsze znikają błyskawicznie.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki: ok. 25 szt
    ciasto:
    • 30 g świeżych drożdży,
    • 350 g mąki orkiszowej jasnej,
    • ok. 200 ml letniej wody,
    • łyżeczka cukru,
    • łyżeczka soli ( u mnie himalajska),
    • łyżka oliwy z oliwek,
    • ok. 15 g startego parmezanu,
    • 1 łyżka przyprawy do pizzy,
    dodatki :
    • kilka plasterków szynki parmeńskiej ( lub inna dojrzewająca),
    • starta mozzarella,
    • sos pomidorowy lub keczupu,
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Paluszki

Zakręcone paluszki drożdżowe z szynka parmeńską, mozzarellą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, następnie dodajemy oliwę, parmezan, przyprawę do pizzy oraz resztę wody ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką, następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy sosem pomidorowym. Następnie posypujemy startą mozzarellą, układamy szynkę i jeszcze trochę mozzarelli. Ciasto składamy na pół (wzdłuż dłuższego boku) i dociskamy, następnie kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm. Ciasto skręcamy spiralnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy w niedużych odstępach, ponieważ paluchy jeszcze trochę się wyrosną. Tak przygotowane paluchy posmarujemy oliwą.
    Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy ok. 20 min. (bez termoobiegu, góra-dół), do zarumienienia. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować