Pyszna i prosta do przygotowania domowa przekąska. Takie paluszki sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Możemy je tez zabrać do szkoły czy pracy. Zawsze znikają błyskawicznie.
30 min
Dla 5 osób
Składniki:
Składniki: ok. 25 szt
ciasto:
• 30 g świeżych drożdży,
• 350 g mąki orkiszowej jasnej,
• ok. 200 ml letniej wody,
• łyżeczka cukru,
• łyżeczka soli ( u mnie himalajska),
• łyżka oliwy z oliwek,
• ok. 15 g startego parmezanu,
• 1 łyżka przyprawy do pizzy,
dodatki :
• kilka plasterków szynki parmeńskiej ( lub inna dojrzewająca),
• starta mozzarella,
• sos pomidorowy lub keczupu,
Zakręcone paluszki drożdżowe z szynka parmeńską, mozzarellą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, następnie dodajemy oliwę, parmezan, przyprawę do pizzy oraz resztę wody ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką, następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy sosem pomidorowym. Następnie posypujemy startą mozzarellą, układamy szynkę i jeszcze trochę mozzarelli. Ciasto składamy na pół (wzdłuż dłuższego boku) i dociskamy, następnie kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm. Ciasto skręcamy spiralnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy w niedużych odstępach, ponieważ paluchy jeszcze trochę się wyrosną. Tak przygotowane paluchy posmarujemy oliwą.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy ok. 20 min. (bez termoobiegu, góra-dół), do zarumienienia. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Komentarze