Zakręcone paluszki drożdżowe z szynka parmeńską, mozzarellą i parmezanem

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Pyszna i prosta do przygotowania domowa przekąska. Takie paluszki sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Możemy je tez zabrać do szkoły czy pracy. Zawsze znikają błyskawicznie.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki: ok. 25 szt
    ciasto:
    • 30 g świeżych drożdży,
    • 350 g mąki orkiszowej jasnej,
    • ok. 200 ml letniej wody,
    • łyżeczka cukru,
    • łyżeczka soli ( u mnie himalajska),
    • łyżka oliwy z oliwek,
    • ok. 15 g startego parmezanu,
    • 1 łyżka przyprawy do pizzy,
    dodatki :
    • kilka plasterków szynki parmeńskiej ( lub inna dojrzewająca),
    • starta mozzarella,
    • sos pomidorowy lub keczupu,
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Paluszki

Zakręcone paluszki drożdżowe z szynka parmeńską, mozzarellą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, następnie dodajemy oliwę, parmezan, przyprawę do pizzy oraz resztę wody ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką, następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy sosem pomidorowym. Następnie posypujemy startą mozzarellą, układamy szynkę i jeszcze trochę mozzarelli. Ciasto składamy na pół (wzdłuż dłuższego boku) i dociskamy, następnie kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm. Ciasto skręcamy spiralnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy w niedużych odstępach, ponieważ paluchy jeszcze trochę się wyrosną. Tak przygotowane paluchy posmarujemy oliwą.
    Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy ok. 20 min. (bez termoobiegu, góra-dół), do zarumienienia. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować