BOGRACZ – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

4.4 (168 ocen)

  • 60 min

Prawidłowo przyrządzony bogracz powinien być gęsty i dość pikantny ( jak to na węgierską kuchnię przystało ).Podaje się go najczęściej z dodatkiem kluseczek / zacierek i odrobiną kwaśnej śmietany.Jest świetnym pomysłem na sycący, jednodaniowy obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mięso wołowe na gulasz – 500 g

    * cebula – 2 szt

    * czosnek – 3 ząbki

    * czerwona papryka – 2 szt

    * smalec – 2 łyżki

    * pomidory w puszce – 300 g

    * ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce

    * bulion warzywny – 1 l

    * ziemniaki – 4 szt

    * sól , pieprz – do smaku
Wystaw ocenę:

4.4 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Bogracz

Bogracz – węgierska zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy.

    Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy.

    Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.

    Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.

    Dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości.

    Doprawiamy do smaku i podajemy gorące!

    Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Wołowina Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować