BOGRACZ – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

  • wyświetlono: 12544 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 0

Prawidłowo przyrządzony bogracz powinien być gęsty i dość pikantny ( jak to na węgierską kuchnię przystało ).Podaje się go najczęściej z dodatkiem kluseczek / zacierek i odrobiną kwaśnej śmietany.Jest świetnym pomysłem na sycący, jednodaniowy obiad.

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 60min

Składniki

SKŁADNIKI:

* mięso wołowe na gulasz – 500 g

* cebula – 2 szt

* czosnek – 3 ząbki

* czerwona papryka – 2 szt

* smalec – 2 łyżki

* pomidory w puszce – 300 g

* ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce

* bulion warzywny – 1 l

* ziemniaki – 4 szt

* sól , pieprz – do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

BOGRACZ – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy.

    Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy.

    Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.

    Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.

    Dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości.

    Doprawiamy do smaku i podajemy gorące!

    Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsokociołektania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylapaprykawołowinaziemniakigulaszkuchnia węgierskaBograczwęgry
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bogracz

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Bogracz

Borgacz, niedawno poznałam ten...

gulaszowa z małym ziemniaczkami

Dodane przez: klementynka

Zupa gulaszowa z małymi ziemniaczkami

Latem szczególnie lubimy gulasze...

zupa gulaszowa z pietruszka

Dodane przez: Malwinka89

Zupa gulaszowa

Wspaniale syci i rozgrzewa w chlodny...

Dodane przez: MonikaW

Bogracz

Pyszne i sycące danie

Zupa gulaszowa na czerwonym winie

Dodane przez: AgnieszkaCzapczynska

Zupa gulaszowa na czerwonym winie

Biorąc pod uwagę brak czasu by...

Pulpety

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pulpety z zupy gulaszowej

Pomysł na pulpeciki z wykorzystaniem...