Langosz z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i tłuczemy.
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, ziemniaki i wyrośnięty zaczyn. Wlewamy resztę wody i zagniatamy ciasto, stopniowo dodając olej. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 8 kulek, po około 120 gram każda. Spłaszczamy kulkę i rozciągamy ciasto na boki, aby powstał placek.
Langosze smażymy w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury około 180 stopni. Smażymy na złoto przez około 1-2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy na przykład z jogurtem naturalnym i startym żółtym serem.
Komentarze