Langosz z ziemniakami

4.36 (196 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeśli zostały nam ziemniaki z obiadu, warto przygotować z nich pyszne langosze. Podane z jogurtem naturalnym i żółtym serem smakują pysznie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 gram ziemniaków
    500 gram mąki pszennej
    350 ml ciepłej wody
    50 ml oleju
    1 łyżeczka cukru
    30 gram świeżych drożdży
    olej do smażenia
    jogurt naturalny
    żółty ser
Wystaw ocenę:

4.36 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Langosz z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i tłuczemy.

    Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, ziemniaki i wyrośnięty zaczyn. Wlewamy resztę wody i zagniatamy ciasto, stopniowo dodając olej. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 8 kulek, po około 120 gram każda. Spłaszczamy kulkę i rozciągamy ciasto na boki, aby powstał placek.

    Langosze smażymy w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury około 180 stopni. Smażymy na złoto przez około 1-2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Podajemy na przykład z jogurtem naturalnym i startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować