Leczo klasyczne

wyświetlono: 274386 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 2

Leczo to pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podczas imprezy. Szczególnie latem leczo klasyczne jest kolorowe, aromatyczne i smaczne. Może być podane zarówno z kromką chleba, jak i z ryżem. Polecam.

opublikowany: 02.08.2019
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 3 – 4 średnie cebule
    czosnek 2 ząbki
    ok. 60 dag kiełbasy
    2 żółte papryki
    2 czerwone papryki
    2 małe cukinie
    5 – 6 pomidorów
    1 mała czerwona papryczka chilli
    1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
    oliwa z oliwek
    1/2 kostki rosołowej
    ok. 2–3 szklanek wody
    słodka i ostra papryka w proszku
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 4.93 z 179 głosów)

Posiłek:

Leczo klasyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zrumieni.
    Następnie dodajemy czosnek, kiełbasę. Podsmażmy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy wodę wraz z rozpuszczoną kostką rosołową. Chwile dusimy.
    Następnie dodajemy, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz również pokrojoną w kostkę, cukinię (młodej cukinii nie trzeba obierać). Doprawiamy papryczką chilii i przecierem pomidorowym.
    Dusimy do momentu aż cukinia będzie miękka ale nie rozgotowana (czyli około 15-20 minut).
    Przyprawiamy do smaku.

Porady

Leczo to węgierska potrawa popularna w polskich domach. Dobre leczo nie powinno być zbyt rzadkie, w końcu nie jest zupą.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Leczo Dodane przez: MagdalenaS
Leczo klasyczne wg AnetaJ Dodane przez: Bo-Bożena

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Slodzony Slodzony

Klasyczne leczo

Każdemu będzie smakowała

kategoria: Przystawki leczo opublikowany: 27.04.2016 | wyświetlono: 531 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: kasiunia860 Moje zdjęcie

LECZO Z RYŻEM

Pożywne i syte leczo z ryżem. Polecam świetne na obiad lub podwieczorek.

kategoria: Dania główne leczo opublikowany: 25.08.2017 | wyświetlono: 12700 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE