Leczo to pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podczas imprezy. Szczególnie latem leczo klasyczne jest kolorowe, aromatyczne i smaczne. Może być podane zarówno z kromką chleba, jak i z ryżem. Polecam.
(średnia 4.93 z 179 głosów)
Porady
Leczo to węgierska potrawa popularna w polskich domach. Dobre leczo nie powinno być zbyt rzadkie, w końcu nie jest zupą.
Każdemu będzie smakowała
Przedstawiam podstawowy przepis na leczo. Możemy dowolnie je urozmaicać, np. dodając cukinię lub pieczarki. Lubię duże kawałki papryki, lubię kiedy jest kolorowo, dlatego zawsze kupuję paprykę w trzech kolorach:).
Leczo z kiełbasą uwielbiam nie tylko za smak warzyw, których mamy teraz pod dostatkiem ale również za to, że szybko się je robi. Nam najbardziej smakuje ze świeżą bułeczką. Jak zrobić leczo z kiełbasą? To bardzo proste. Wszystkie składniki robią się praktycznie same w jednym garnku. Sprawdźcie przepis na leczo z kiełbasą!
Letnie leczo, ale tym razem z fasolką szparagową w roli głównej. Jakie było? jak dla mnie rewelacyjne. Fasolkę uwielbiam, resztę warzywa także, połączone w jednym garnku z aromatyczną kiełbaską, pycha. U mnie było na obiad i na kolację bo nie mogłam się oprzeć.
Cukinia z działki, aromatyczne pomidory i kolorowa papryka to idealny zestaw do przygotowania leczo. U mnie obowiązkowo z kiełbasą, która nadaje daniu wspaniałego smaku. Kocham to zestawianie od najmłodszych lat, a najbardziej doceniłam podczas pobytu na Węgrzech, gdzie serwowano je w rozmaitych kombinacjach. Leczo to szybkie w przygotowaniu, pożywne i pyszne danie dla całej rodziny.
Pożywne i syte leczo z ryżem. Polecam świetne na obiad lub podwieczorek.
Komentarze