Leczo klasyczne

4.83 (192 ocen)

Leczo to pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podczas imprezy. Szczególnie latem leczo klasyczne jest kolorowe, aromatyczne i smaczne. Może być podane zarówno z kromką chleba, jak i z ryżem. Polecam.

Składniki:

  • 3 – 4 średnie cebule
    czosnek 2 ząbki
    ok. 60 dag kiełbasy
    2 żółte papryki
    2 czerwone papryki
    2 małe cukinie
    5 – 6 pomidorów
    1 mała czerwona papryczka chilli
    1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
    oliwa z oliwek
    1/2 kostki rosołowej
    ok. 2–3 szklanek wody
    słodka i ostra papryka w proszku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.83 (192 ocen)

Leczo klasyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zrumieni.
    Następnie dodajemy czosnek, kiełbasę. Podsmażmy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy wodę wraz z rozpuszczoną kostką rosołową. Chwile dusimy.
    Następnie dodajemy, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz również pokrojoną w kostkę, cukinię (młodej cukinii nie trzeba obierać). Doprawiamy papryczką chilii i przecierem pomidorowym.
    Dusimy do momentu aż cukinia będzie miękka ale nie rozgotowana (czyli około 15-20 minut).
    Przyprawiamy do smaku.

Porady

Leczo to węgierska potrawa popularna w polskich domach. Dobre leczo nie powinno być zbyt rzadkie, w końcu nie jest zupą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kiełbasa Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować