Sałatka z rukolą, tuńczykiem, jajkiem, serem halloumi i konserwową ciecierzycą

5 (3 ocen)

  • 18 min
  • Dla 2 osób

Bardzo lubię sałatki robię je praktycznie codziennie. Oto jedna z nich. Pyszna i bardzo prosta do przygotowania. Idealna na kolację, podwieczorek czy lekki obiad.

  • 18 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • 2 garści rukoli,
    • puszka tuńczyka,
    • ser halloumi,
    • 2 jajka na twardo,
    • ok. 50g ugotowanej zielonej soczewicy,
    • mała puszka ciecierzycy konserwowej,
    • kawałek cukinii,
    • kilka małych pomidorków,
    • 1 mała czerwona cebula,
    • garść pestek słonecznika,
    oraz
    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
    • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie),
    • sok z cytryny (opcjonalnie),
    • świeżo mielony pieprz i sól,
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z rukolą, tuńczykiem, jajkiem, serem halloumi i konserwową ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser halloumi kroimy w plasterki i grillujemy. Ugotowane na twardo jajka kroimy na ćwiartki. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Cukinie ścieramy na tarce do warzyw lub kroimy w paseczki. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka.
    Rukolę układamy na talerzach lub w salaterce. Dodajemy resztę składników. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy skropić octem balsamicznym lub sokiem z cytryny według upodobań. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować