Sałatka z rukolą, tuńczykiem, jajkiem, serem halloumi i konserwową ciecierzycą

5 (3 ocen)

  • 18 min
  • Dla 2 osób

Bardzo lubię sałatki robię je praktycznie codziennie. Oto jedna z nich. Pyszna i bardzo prosta do przygotowania. Idealna na kolację, podwieczorek czy lekki obiad.

  • 18 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • 2 garści rukoli,
    • puszka tuńczyka,
    • ser halloumi,
    • 2 jajka na twardo,
    • ok. 50g ugotowanej zielonej soczewicy,
    • mała puszka ciecierzycy konserwowej,
    • kawałek cukinii,
    • kilka małych pomidorków,
    • 1 mała czerwona cebula,
    • garść pestek słonecznika,
    oraz
    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
    • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie),
    • sok z cytryny (opcjonalnie),
    • świeżo mielony pieprz i sól,
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z rukolą, tuńczykiem, jajkiem, serem halloumi i konserwową ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser halloumi kroimy w plasterki i grillujemy. Ugotowane na twardo jajka kroimy na ćwiartki. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Cukinie ścieramy na tarce do warzyw lub kroimy w paseczki. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka.
    Rukolę układamy na talerzach lub w salaterce. Dodajemy resztę składników. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy skropić octem balsamicznym lub sokiem z cytryny według upodobań. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować