Wegetariańskie leczo z soją

4.5 (165 ocen)

Leczo z cukinii, pomidorów koktajlowych i czerwonej cebuli. W wersji bezmięsnej, za to z dodatkiem bogatej w białko soi. Proste, smaczne, a także pożywne wegetariańskie danie.

Składniki:

  • 3 małe cukinie (łącznie 300g)
    600 g pomidorów koktajlowych (np. żółte gruszkowe)
    2 średnie czerwone cebule (łącznie 150g)
    ½ szklanki suchych nasion soi (100g)
    4 łyżki oleju
    ½ łyżeczki oregano suszonego
    ½ łyżeczki tymianku suszonego
    ½ łyżeczki kminku całego
    1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    przyprawa typu Vegeta do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo Potrawka

Wegetariańskie leczo z soją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soję zalać wodą, pozostawić na kilka godzin. Następnie gotować 30 – 40 min (do miękkości) w wodzie bez dodatków. Nasiona osączyć.
  • Wegetariańskie leczo z soją 2. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, następnie w piórka. W garnku rozgrzać olej, dodać rozdrobnioną cebulę, suszone zioła, kminek i obie papryki w proszku. Smażyć 2 - 3 min, mieszając.
  • Wegetariańskie leczo z soją 3. Do zawartości garnka dołożyć pokrojone na małe kawałki cukinie. Całość dusić 10 min, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pomidory pokrojone na ćwiartki, wymieszać i dusić 5 min. Po tym czasie dołożyć przygotowaną soję. Całość wymieszać i dusić jeszcze 5 min. Potrawę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Papryka Soja

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować