Leczo z cukinii, pomidorów koktajlowych i czerwonej cebuli. W wersji bezmięsnej, za to z dodatkiem bogatej w białko soi. Proste, smaczne, a także pożywne wegetariańskie danie.
Składniki:
3 małe cukinie (łącznie 300g)
600 g pomidorów koktajlowych (np. żółte gruszkowe)
2 średnie czerwone cebule (łącznie 150g)
½ szklanki suchych nasion soi (100g)
4 łyżki oleju
½ łyżeczki oregano suszonego
½ łyżeczki tymianku suszonego
½ łyżeczki kminku całego
1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
przyprawa typu Vegeta do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku
Wegetariańskie leczo z soją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soję zalać wodą, pozostawić na kilka godzin. Następnie gotować 30 – 40 min (do miękkości) w wodzie bez dodatków. Nasiona osączyć.
2.Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, następnie w piórka. W garnku rozgrzać olej, dodać rozdrobnioną cebulę, suszone zioła, kminek i obie papryki w proszku. Smażyć 2 - 3 min, mieszając.
3.Do zawartości garnka dołożyć pokrojone na małe kawałki cukinie. Całość dusić 10 min, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pomidory pokrojone na ćwiartki, wymieszać i dusić 5 min. Po tym czasie dołożyć przygotowaną soję. Całość wymieszać i dusić jeszcze 5 min. Potrawę doprawić do smaku.
Komentarze