Leczo wegetariańskie jest idealnym daniem do którego można wykorzystać sezonowe warzywa. Najlepiej, gdy jest ich pełno na targach.Kolorowe, piękne, świeże do wyboru do koloru.Kompozycja warzyw tworząca wegetariańskie leczo zależy od indywidualnych gustów.Polecam dodać do leczo w wersji wege bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory. Leczo wegetariańskie jest to sposób na lekkie danie obiadowe. Oto prosty przepis na leczo wegetariańskie.
4.46 (187 ocen)
Porady
Można dodać również kilka pieczarek i dla ostrości jedną papryczkę chili.
Leczo wegetariańskie będzie świetnie smakować, gdy użyjemy sezonowych warzyw. Ponadto świetnie smakuje leczo wegetariańskie z cukinią i pieczarkami. Leczo wegetariańskie zbliżone jest do przepisu na francuskie danie ratatouille. Proste leczo wegetariańskie potrzebuje jedynie 6 średnich czerwonych i żółtych papryk, 6 średnich mięsistych pomidorów, 2 duże lub 4 małe cebule, łyżkę smalcu do smażenia cebuli (można go zastąpić np. olejem), łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczyptę soli, szczyptę czarnego pieprz i ostrą paprykę do smaku.
Aby przygotować leczo wegetariańskie trzeba w garnku o grubym dnie rozgrzać olej lub oliwę z oliwek, następnie wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać na niedużym ogniu tak, aby cebula była ładnie zeszklona. Następnie do zeszklonej cebuli należy dodać łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie wymieszać.
Następnie trzeba wrzucić oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Potem należy w minimalny sposób zwiększyć ogień i dusić przez około 15 minut. Po tym czasie trzeba dodać pomidory pozbawione skórki i pokrojone na ćwiartki. Następnie należy doprawić szczyptę soli i czarnego pieprzu oraz ostrej papryki. Następnie wszystkie składniki należy dusić jeszcze około 15 minut. Warto pamiętać, że rodzaj przypraw i ich ilość powinna być dostosowana do indywidualnego smaku. Można użyć tymianku, majeranku, bazylii lub oregano. Także należy dostosować stopień ostrości oraz czas duszenia warzyw. Leczo wegetariańskie najlepiej smakuje z lekko podduszonymi warzywami.
Aby przygotować dobre leczo wegetariańskie warto sięgnąć po garnek z nieprzywierającym dnem i ostry nóż do krojenia warzyw. Najlepszy będzie nóż szefa kuchni, który dobrze leży w dłoni i szybko tnie wybrane składniki. Warto również kroić warzyw za pomocą krajalnicy zwanej mandoliną do warzyw. Taka szatkownica pokroi warzywa na równe części i leczo wegetariańskie ugotuje się jeszcze szybciej.
Komentarze