Leczo wegetariańskie

  • wyświetlono: 20431 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Leczo wegetariańskie jest idealnym daniem do którego można wykorzystać sezonowe warzywa. Najlepiej, gdy jest ich pełno na targach.Kolorowe, piękne, świeże do wyboru do koloru.Kompozycja warzyw tworząca wegetariańskie leczo zależy od indywidualnych gustów.Polecam dodać do leczo w wersji wege bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory. Leczo wegetariańskie jest to sposób na lekkie danie obiadowe. Oto prosty przepis na leczo wegetariańskie.

duszek
  • 45min

Składniki

1 średniej wielkości bakłażan
1 nieduża cukinia
250 g świeżej dyni
2 pomidory
1-2 papryki ( mogą być różne kolory)
1 cebula
1-2 ząbki czosnki
200 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego oregano
papryka ostra
1/2 łyżeczki cukru
sól
czarny pieprz
2 łyżki oliwy do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Leczo wegetariańskie

  • leczo składniki1. Na początku przygotowałam składniki na wegetariańskie leczo.
  • leczo warzywa pokrojone2. Następnie warzywa umyłam i pokroiłam w kostkę. Ważne, aby leczo jarskie miało równo pokrojone warzywa. Wtedy leczo wegetariańskie będzie gotowało w równomierny sposób.
  • pomidory3. Potem pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Następnie pozbyłam się szypułek i pestek. Leczo bez mięsa będzie miało głębszy smak.
  • cebula czosnek4. Potem na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i posiekany drobno czosnek.
  • papryka leczo5. Następnie do składników na leczo wege dodałam paprykę. Potem zwiększyłam ogień i smażyłam przez około 5 minut.
  • dynia6. Następnie do leczo wege dodałam dynię.
  • cukinia7. Kolejnym krokiem jest dodanie cukinii.
  • bakłażan8. Następnie do leczo z cukinii dodałam bakłażana.
  • leczo zioła9. Następnie wszystkie składniki na wegetariańskie leczo dusiłam około 10-15 minut. Potem doprawiłam leczo wegetariańskie ziołami i przyprawami.
  • pomidory10. Potem dodałam pokrojone w kostkę pomidory. Leczo bez mięsa nabierze wtedy intensywniejszego smaku.
  • przecier pomidorowy leczo11. Następnie do leczo wege wlałam własnej roboty, domowy przecier pomidorowy.
    Wszystkie składniki na leczo warzywne z bakłażanem gotowałam jeszcze przez około 5 minut.
  • leczo warzywne12. Leczo wegetariańskie jest gotowe do podania. Tak przygotowane wegetariańskie leczo można serwować z ugotowaną kaszą, kromką chleba albo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Jak zrobić leczo wegetariańskie?

Leczo wegetariańskie będzie świetnie smakować, gdy użyjemy sezonowych warzyw. Ponadto świetnie smakuje leczo wegetariańskie z cukinią i pieczarkami. Leczo wegetariańskie zbliżone jest do przepisu na francuskie danie ratatouille. Proste leczo wegetariańskie potrzebuje jedynie 6 średnich czerwonych i żółtych papryk, 6 średnich mięsistych pomidorów, 2 duże lub 4 małe cebule, łyżkę smalcu do smażenia cebuli (można go zastąpić np. olejem), łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczyptę soli, szczyptę czarnego pieprz i ostrą paprykę do smaku.

Aby przygotować leczo wegetariańskie trzeba w garnku o grubym dnie rozgrzać olej lub oliwę z oliwek, następnie wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać na niedużym ogniu tak, aby cebula była ładnie zeszklona. Następnie do zeszklonej cebuli należy dodać łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie wymieszać.

Następnie trzeba wrzucić oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Potem należy w minimalny sposób zwiększyć ogień i dusić przez około 15 minut. Po tym czasie trzeba dodać pomidory pozbawione skórki i pokrojone na ćwiartki. Następnie należy doprawić szczyptę soli i czarnego pieprzu oraz ostrej papryki. Następnie wszystkie składniki należy dusić jeszcze około 15 minut. Warto pamiętać, że rodzaj przypraw i ich ilość powinna być dostosowana do indywidualnego smaku. Można użyć tymianku, majeranku, bazylii lub oregano.  Także należy dostosować stopień ostrości oraz czas duszenia warzyw. Leczo wegetariańskie najlepiej smakuje z lekko podduszonymi warzywami.

Aby przygotować dobre leczo wegetariańskie warto sięgnąć po garnek z nieprzywierającym dnem i ostry nóż do krojenia warzyw. Najlepszy będzie nóż szefa kuchni, który dobrze leży w dłoni i szybko tnie wybrane składniki. Warto również kroić warzyw za pomocą krajalnicy zwanej mandoliną do warzyw. Taka  szatkownica pokroi warzywa na równe części i leczo wegetariańskie ugotuje się jeszcze szybciej.

Porady

Można dodać również kilka pieczarek i dla ostrości jedną papryczkę chili.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakileczowarzywaleczo wegetariańskie

Komentarze

Podobne przepisy

Leczo

Dodane przez: zielonakuchniablog

Leczo

Leczo jest węgierską potrawą przygotowywaną...

Leczo

Dodane przez: gnomcio

Leczo

Pyszne i aromatyczne leczo, idealne...

leczo

Dodane przez: Be Positive

Leczo

Klasyczne bezmięsne leczo na każdą...

Leczo

Dodane przez: sylwin03

Leczo

leczo

image-085vext

Dodane przez: LenaGotuje

Leczo

Leczo "na wypasie" - czyli z mięsem...

Leczo

Dodane przez: catha

Leczo

Miseczka pysznego, aromatycznego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE