Leczo wegetariańskie

4.46 (187 ocen)

  • 45 min

Leczo wegetariańskie jest idealnym daniem do którego można wykorzystać sezonowe warzywa. Najlepiej, gdy jest ich pełno na targach.Kolorowe, piękne, świeże do wyboru do koloru.Kompozycja warzyw tworząca wegetariańskie leczo zależy od indywidualnych gustów.Polecam dodać do leczo w wersji wege bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory. Leczo wegetariańskie jest to sposób na lekkie danie obiadowe. Oto prosty przepis na leczo wegetariańskie.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości bakłażan
    1 nieduża cukinia
    250 g świeżej dyni
    2 pomidory
    1-2 papryki ( mogą być różne kolory)
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnki
    200 g przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego oregano
    papryka ostra
    1/2 łyżeczki cukru
    sól
    czarny pieprz
    2 łyżki oliwy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • leczo składniki 1. Na początku przygotowałam składniki na wegetariańskie leczo.
  • leczo warzywa pokrojone 2. Następnie warzywa umyłam i pokroiłam w kostkę. Ważne, aby leczo jarskie miało równo pokrojone warzywa. Wtedy leczo wegetariańskie będzie gotowało w równomierny sposób.
  • pomidory 3. Potem pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Następnie pozbyłam się szypułek i pestek. Leczo bez mięsa będzie miało głębszy smak.
  • cebula czosnek 4. Potem na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i posiekany drobno czosnek.
  • papryka leczo 5. Następnie do składników na leczo wege dodałam paprykę. Potem zwiększyłam ogień i smażyłam przez około 5 minut.
  • dynia 6. Następnie do leczo wege dodałam dynię.
  • cukinia 7. Kolejnym krokiem jest dodanie cukinii.
  • bakłażan 8. Następnie do leczo z cukinii dodałam bakłażana.
  • leczo zioła 9. Następnie wszystkie składniki na wegetariańskie leczo dusiłam około 10-15 minut. Potem doprawiłam leczo wegetariańskie ziołami i przyprawami.
  • pomidory 10. Potem dodałam pokrojone w kostkę pomidory. Leczo bez mięsa nabierze wtedy intensywniejszego smaku.
  • przecier pomidorowy leczo 11. Następnie do leczo wege wlałam własnej roboty, domowy przecier pomidorowy.
    Wszystkie składniki na leczo warzywne z bakłażanem gotowałam jeszcze przez około 5 minut.
  • leczo warzywne 12. Leczo wegetariańskie jest gotowe do podania. Tak przygotowane wegetariańskie leczo można serwować z ugotowaną kaszą, kromką chleba albo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Porady

Można dodać również kilka pieczarek i dla ostrości jedną papryczkę chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Notka redakcyjna

Jak zrobić leczo wegetariańskie?

Leczo wegetariańskie będzie świetnie smakować, gdy użyjemy sezonowych warzyw. Ponadto świetnie smakuje leczo wegetariańskie z cukinią i pieczarkami. Leczo wegetariańskie zbliżone jest do przepisu na francuskie danie ratatouille. Proste leczo wegetariańskie potrzebuje jedynie 6 średnich czerwonych i żółtych papryk, 6 średnich mięsistych pomidorów, 2 duże lub 4 małe cebule, łyżkę smalcu do smażenia cebuli (można go zastąpić np. olejem), łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczyptę soli, szczyptę czarnego pieprz i ostrą paprykę do smaku.

Aby przygotować leczo wegetariańskie trzeba w garnku o grubym dnie rozgrzać olej lub oliwę z oliwek, następnie wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać na niedużym ogniu tak, aby cebula była ładnie zeszklona. Następnie do zeszklonej cebuli należy dodać łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie wymieszać.

Następnie trzeba wrzucić oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Potem należy w minimalny sposób zwiększyć ogień i dusić przez około 15 minut. Po tym czasie trzeba dodać pomidory pozbawione skórki i pokrojone na ćwiartki. Następnie należy doprawić szczyptę soli i czarnego pieprzu oraz ostrej papryki. Następnie wszystkie składniki należy dusić jeszcze około 15 minut. Warto pamiętać, że rodzaj przypraw i ich ilość powinna być dostosowana do indywidualnego smaku. Można użyć tymianku, majeranku, bazylii lub oregano.  Także należy dostosować stopień ostrości oraz czas duszenia warzyw. Leczo wegetariańskie najlepiej smakuje z lekko podduszonymi warzywami.

Aby przygotować dobre leczo wegetariańskie warto sięgnąć po garnek z nieprzywierającym dnem i ostry nóż do krojenia warzyw. Najlepszy będzie nóż szefa kuchni, który dobrze leży w dłoni i szybko tnie wybrane składniki. Warto również kroić warzyw za pomocą krajalnicy zwanej mandoliną do warzyw. Taka  szatkownica pokroi warzywa na równe części i leczo wegetariańskie ugotuje się jeszcze szybciej.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować