Węgierska zupa gulaszowa

  • wyświetlono: 177299 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Węgierska zupa gulaszowa to doskonała potrawa na jesienne i zimowe chłody. Zupa gulaszowa węgierska jest gęsta i pikantna przez dodatek ostrej papryki w proszku. Zupa gulaszowa po węgiersku świetnie smakuje wykonana na bazie wieprzowiny lub wołowiny. W sezonie warto korzystać ze świeżych strączków czerwonej i żółtej papryki. Zupa węgierska świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad i na wcześniejszą kolację. Przepis na zupę węgierską to sposób na pożywne i rozgrzewające danie.

Violetka76
  • 120min

Składniki

Zupa węgierska – przepis:
60 - 70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny,
3 l bulionu warzywnego,
3 cebule,
2 - 3 ząbki czosnku,
5 - 6 średniej wielkości ziemniaków,
1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki,
1 duża czerwona słodka papryka,
1 duża żółta słodka papryka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
słodka czerwona papryka w proszku,
ostra papryka w proszku,
ziele angielskie,
liść laurowy,
kilka kropli przyprawy maggi,
olej,
2 łyżki mąki
natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Węgierska zupa gulaszowa

  • 1. Zupa gulaszowa węgierska – przepis:
    Na początek mięso wieprzowe lub wołowe należy opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Następnie trzeba oprószyć je przyprawami, podsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla. Potem należy podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Wszystkie składniki należy przełożyć do mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem i zagotować. Zupa węgierska tradycyjna powinna być duszona pod przykryciem na małym ogniu około 45 - 50 minut.
  • 2. Następnie słodką, czerwoną i żółtą paprykę należy oczyścić z ziaren, pokroić w kostkę i krótko podsmażyć, przełożyć do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie do zupy węgierskiej gulaszowej trzeba dodać koncentrat pomidorowy. Zupa gulaszowa tradycyjna może być doprawiona jeszcze większą ilością przypraw i zaprawiona zasmażką – w tym celu 2 łyżki mąki podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Zupa węgierska gulaszowa może być podawana z pieczywem.

Prawdziwa węgierska zupa gulaszowa -  przepis prosty

Węgierska zupa gulaszowa jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw, które zostały w lodówce. Zupa gulaszowa z wieprzowiny po węgiersku z powodzeniem przyjmie pokrojone w plasterki pieczarki, różne rodzaje papryki i świeże zioła. Zupa gulaszowa zyska na smaku, gdy dodamy do niej tymianku, cząbru lub rozmarynu. Aby przygotować węgierską zupę gulaszową dobrze zaopatrzyć się w garnek o grubym, nieprzywierającym dnie. Ułatwi to podsmażanie składników i łączenie ich w smaczne danie.

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Porady

Gulaszowa po węgiersku może mieć różny stopień ostrości. Warto pamiętać, że można go dowolnie regulować dodając mniej lub więcej ostrej papryczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatapaprykazupagulaszzupa gulaszowapożywna zupagęsta zupawęgierska zupa gulaszowaobiadokolacjazupa z paryką

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Zupa gulaszowa

Rozgrzewająca i smaczna zupa gulaszowa...

Zupa gulaszowa

Dodane przez: ewaeu

Zupa gulaszowa

Pyszna zupa gulaszowa z wędzonym...

zupa gulaszowa

Dodane przez: elka72

Zupa gulaszowa

Sycąca i rozgrzewająca zupa doskonała...

zupa gulaszowa

Dodane przez: Beata12

Zupa gulaszowa

Smaczna pożywna zupa węgierska

Zupa gulaszowa.

Dodane przez: Słodko Słodka

Zupa Gulaszowa

Danie jednogarnkowe,sycąca i rozgrzewająca...

zupa węgierska

Dodane przez: Bellapi

Zupa Węgierska

Bardzo pyszna i rozgrzewająca zupa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE