węgierskie leczo (lecsó)

0 (0 ocen)

  • 20 min

To był obiad błyskawiczny, przygotowanie go "od zera" zajęło mi 20 minut.

  • 20 min

Składniki:

  • 00 gramów słodkiej papryki ( użyłam czerwonej, lecz można każdej innej)
    1 - 2 ostre papryczki ( w wersji pikantnej)
    300 gramów dojrzałych, mięsistych pomidorów lub poza sezonem 1 puszka krojonych w zalewie
    1 średnia cebula
    300 gramów kiełbasy ( dałam wiejską, jeśli znajdziecie paprykową, będzie najbardziej odpowiednia)
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( gdy używamy tych z puszki)
    smalec - do smażenia
    sól, mielony czarny pieprz
    cukier (jeśli używamy koncentrat pomidorowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Węgierskie leczo (lecsó) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki (słodką i ostrą) oczyszczamy dokładnie z błonek i gniazd nasiennych, słodką kroimy w cienkie paseczki, ostrą kroimy bardzo drobniutko ( pamiętajmy o założeniu gumowych rękawiczek).

    Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebulę siekamy drobno, przysmażamy w dużym rondlu ( optymalnie na smalcu, około 1,5 łyżki), następnie wrzucamy papryki, pomidory, dodajemy paprykę w proszku, dusimy wszystko razem około 10 minut.
    Potem dodajemy ewentualnie koncentrat, zagotowujemy.
    Kiełbasę kroimy na talarki, przysmażamy ( znów optymalnie na smalcu).
    Dodajemy do warzyw, gotujemy wszystko razem około 5 minut, pamiętamy o częstym mieszaniu potrawy. Następnie doprawiamy do smaku i zajadamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiełbasa Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować