Wegetariańskie leczo

  • wyświetlono: 356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, pożywne, lekkie, bezmięsne danie. Idealne na obiad jak i ciepłą kolacje.

Lenka Syrenka

Składniki

2 cebule (biała i czerwona)
0.5 kg papryki
0.5 kg cukinii
0.5 kg bakłażanów
5 pomidorów
4 ząbki czosnku
samorobotny sos pomidorowy opcjonalnie sok pomidorowy
2 łyżki masła klarowanego lub oleju
sól/pieprz/chilli

Sposób przygotowania przepisu:

Wegetariańskie leczo

  • 1. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, a pozostałe warzywa pokroić w dużą kostkę. W dużym garnku (ja korzystam z woka) rozgrzać dwie łyżki masła. Wrzucić cebulę i przesmażyć krótko, dodać bakłażana, czosnek i dusić kilka chwil. Następnie dodajemy paprykę i cukinię, solimy i dusimy pod przykryciem aż zmiękną (UWAGA: nie rozgotowujemy - mają być al dente) Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, zalewamy sosem pomidorowym, mieszamy.

Porady

Leczo można przechowywać w słoiczkach i korzystać w potrzebie. Do leczo można dodać także pieczarki (niestety w kraju gdzie żyję ich nie uświadczam) :D

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie wegetariańskietania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodybakłażansezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataleczoPomidoryczosnekCukiniasos pomidorowydanie bezmięsne

Komentarze

Podobne przepisy

Leczo

Dodane przez: zielonakuchniablog

Leczo

Leczo jest węgierską potrawą przygotowywaną...

leczo

Dodane przez: Be Positive

Leczo

Klasyczne bezmięsne leczo na każdą...

image-085vext

Dodane przez: LenaGotuje

Leczo

Leczo "na wypasie" - czyli z mięsem...

Leczo

Dodane przez: gnomcio

Leczo

Pyszne i aromatyczne leczo, idealne...

Leczo

Dodane przez: catha

Leczo

Miseczka pysznego, aromatycznego...

image-0l292yi

Dodane przez: joanna1974

Leczo

Potrawa typowo jesienna z dużą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE