Kandyzowana skórka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Nie wyobrażam sobie bez niej świąt, robienie domowej skórki było w naszym domu tradycją, ja ją kontynuuję.

  • Łatwy

Składniki:


  • - skóra z pomarańczy: 30 dekagramów
    SYROP:
    - cukier: 0.75 szklanki
    - woda: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze przed obraniem myjemy.
  • 2. Skórki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia w temp. pokojowej. Dzięki temu pozbędziemy się sztucznych substancji , które są w skórce przez nawożenie i brudu który mógł się dostać do niej w czasie transportu.
  • 3. Gotujemy syrop z cukru i wody.
  • 4. Skórkę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na gotujący się syrop.
  • 5. Gotujemy aż syrop się wchłonie a skórka stanie się szklista. Trwa to ok. 30 minut.
  • 6. Zostawiamy skórkę do ostudzenia.
  • 7. Gdy się wystudzi rozkładamy ją równomiernie na płaskim naczyniu i odkładamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc na do osuszenia.
  • 8. Po tym czasie skórkę pakujemy do szczelnego opakowania i używamy do ciast, deserów a nawet do dań głównych
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować