Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze przed obraniem myjemy.
2.Skórki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia w temp. pokojowej. Dzięki temu pozbędziemy się sztucznych substancji , które są w skórce przez nawożenie i brudu który mógł się dostać do niej w czasie transportu.
3.Gotujemy syrop z cukru i wody.
4.Skórkę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na gotujący się syrop.
5.Gotujemy aż syrop się wchłonie a skórka stanie się szklista. Trwa to ok. 30 minut.
6.Zostawiamy skórkę do ostudzenia.
7.Gdy się wystudzi rozkładamy ją równomiernie na płaskim naczyniu i odkładamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc na do osuszenia.
8.Po tym czasie skórkę pakujemy do szczelnego opakowania i używamy do ciast, deserów a nawet do dań głównych
Komentarze